Liviko soovitab alkoholi kallinemise tulu riigieelarvesse suunata

Liisu Arumäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
AS Liviko maksab juhatuse esimehe Janek Kalvi sõnul rohkem makse kui maksuameti statistikast näha.
AS Liviko maksab juhatuse esimehe Janek Kalvi sõnul rohkem makse kui maksuameti statistikast näha. Foto: Peeter Langovits

Liviko juhataja Janek Kalvi saatis täna Riigikogu liikmetele kirja, milles teeb ettepaneku lisada täiendava tuluna 2014. aasta riigieelarvesse 51 miljonit eurot alkoholi aktsiisi ja 10 miljonit eurot täiendavat käibemaksu. Täiendav 61 miljonit eurot lisandub riigieelarvesse, kui võrdsustada aktsiisimäärad absoluutalkoholi sisalduse kohta joogis, praegu on õlles leiduv alkohol 2,6 korda väiksema määraga maksustatud kui sama alkoholikogus kanges alkoholis.

«Sotsiaalminister on teatanud soovist kehtestada võrdse aktsiisimäära asemel hoopis miinimumhind alkoholiühikule. Nii aktsiiside ühtlustamisel kui ka alkoholiühikule miinimumhinna kehtestamisel muutub alkohol tarbija jaoks kallimaks. Erinevus on vaid selles, et aktsiiside võrdsustamisel saab 51 miljonit eurot täiendavat tulu riik, alkoholiühikule miinimumhinna kehtestamisel jagavad selle raha ära tootjad ja kaubandusettevõtted,» kirjutab Kalvi kirjas riigikogu liikmetele.

Soome tõstis 2012. aasta alguses lahjemate alkohoolsete jookide (vein, õlu, kääritatud jook) aktsiisi 15 protsenti ja muude kangemate jookide aktsiisi 10 protsenti ning diferentseerib aktsiisitõusu ka 2014. aasta jaanuarist. Rootsi tõstab 2014. aasta jaanuarist kangete alkohoolsete jookide aktsiisi ühe protsendi ja lahjade alkohoolsete jookide aktsiisi 7 protsenti. 2012. aasta detsembris otsustas Prantsusmaa õlle aktsiisi 160 protsendise tõstmise.

«Eestis müüdavalt pooleliitriselt 5-protsendise alkoholisisaldusega õllelt laekub praegu aktsiisi 15 senti, samalt koguselt 40-protsendiselt viinalt laekub aga aktsiisi 3 eurot ja 13 senti. Õlut õiglaselt maksustades peaks pooleliitriselt õllelt riigikassasse täiendavalt 24 senti aktsiisi võtma,» toob Kalvi näiteks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles