Aeglustunud inflatsioon on kooskõlas vähenenud majanduskasvuga

Liisu Arumäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Marko Saarm / Sakala

Statistikaameti teatel aeglustus inflatsioon oktoobris 2,1 protsendilt 1,5 protsendini. Hinnatase langes võrreldes septembriga 0,3 protsenti. Aasta teisel poolel toimunud tarbijahindade kasvu aeglustumine on kooskõlas vähenenud majandusaktiivsusega Eestis. See on ka üheks põhjuseks, miks inflatsiooni aeglustumine oli laiapõhjaline, hõlmates nii toiduaine ja energia hindasid kui ka ülejäänud tarbijakorvi ehk alusinflatsiooni, hindab Eesti Panga majanduspoliitika allosakonna juhataja Rasmus Kattai.

Hinnakasvu mõjutas märkimisväärselt ka kaubanduspartnerite väike inflatsioon, mis kandus impordi kaudu Eesti hindadesse. Euroala inflatsioon aeglustus oktoobris esialgse hinnangu kohaselt 0,7 protsendini, milles oli keskne roll tänavu viimase kolme aasta jooksul esimest korda odavnenud energia hindadel. Mitmes euroala riigis pidurdas inflatsiooni ka eelarve tasakaalu parandamiseks tehtud maksutõusude mõju taandumine.

Aastane energia hinnatõus aeglustus oktoobris 3,3 protsendini. Maailmaturu nafta hinna languse ning euro kursi tugevnemise tõttu odavnes maagaas 7,2 protsenti ja soojusenergia 2,3 protsenti. Samal põhjusel odavnesid jätkuvalt ka mootorikütused, mis olid aastatagusega võrreldes 7,6 protsenti odavamad. Energiahinna kasvu panustas enim elekter, mis oli 30 protsenti kallim kui eelmise aasta oktoobris.

Kuigi aasta alguses jõustunud maksutõusude tõttu on alkohol ja tubakas kallinenud, siis toiduainete inflatsioon tervikuna oktoobris siiski aeglustus. Puu- ja köögiviljade hinnad on seejuures suve kõrgtasemelt taandunud.

Alusinflatsioon oli oktoobris väike ja langes 0,6 protsendilt 0,4 protsendini. Teenuste inflatsiooni pidurdasid tasuta teenused (Tallinna ühistransport ning kõrgharidus), milleta oleks teenuste inflatsioon ja seeläbi ka tarbijahindade inflatsioon kokku olnud 0,5 protsendipunkti suurem. Tasuta teenuste mõju hakkab inflatsioonist järk-järgult taanduma 2014. aasta jooksul ning selle toimel alusinflatsioon suureneb. Viimasel ajal inflatsiooni tagasihoidlikuna hoidnud sideteenuste hinnad kasvasid oktoobris kuises võrdluses esimest korda alates 2011. aastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles