Eestis inflatsioon 3,5 aasta väikseim

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neste tankla
Neste tankla Foto: Toomas Huik

Tarbijahinnaindeks muutus oktoobris võrreldes septembriga -0,3 protsenti ning võrreldes eelmise aasta oktoobriga 1,5 protsenti, teatas statistikaamet. Nii aeglane oli inflatsioon viimati pärast 2010. aasta veebruari, mil oli just lõppenud 10 kuud kestnud deflatsioon.

Kaubad olid 2012. aasta oktoobriga võrreldes 0,8 protsenti ja teenused 2,9 protsenti kallimad.

Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on eelmise aasta oktoobriga võrreldes langenud 1,6 protsenti ja mittereguleeritavad hinnad tõusnud 2,6 protsenti.

2012. aasta oktoobriga võrreldes mõjutasid tarbijahinnaindeksit enim elekter, transport ja toit, kusjuures poole elektri ja toidu põhjustatud tõusust nullis transpordi odavnemine. Aastataguse ajaga võrreldes jõudis elekter kodudesse 29,9 protsenti kallimana.

Toidu mõjust indeksile andsid kumbki ligi neljandiku 2,4 protsenti kallimad liha ja lihatooted ning 3,1 protsenti kallimad piim ja piimatooted, samuti kumbki kuuendiku 9,5 protsenti kallimad kala ja kalatooted ja 2,4 protsenti kallimad jahu ja jahutooted.

Mootorikütus oli 2013. aasta oktoobris 7,6 protsenti odavam kui aasta varem. Mullu sama ajaga võrreldes on toidukaupadest enim kallinenud kalakonservid (14 protsenti) ning odavnenud kohv (16 protsenti) ja suhkur (14 protsenti). Tarbijahinnaindeksi aastamuutus jäi viimati alla 1,6 protsenti 2010. aasta veebruaris, mil see oli -0,1 protsenti.

Septembriga võrreldes oli oktoobris tarbijahinnaindeksi peamiseks mõjutajaks mootorikütuse 2,9-protsendiline hinnalangus, mis andis kogulangusest ligi poole. Suurem mõju indeksile oli veel soojusenergia 1,6-protsendilisel ja puuvilja 4,4-protsendilisel odavnemisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles