Katainen: Kreeka kriis on suureks ohuks soomlaste heaoluühiskonnale

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome rahandusminister Jyrki Katainen
Soome rahandusminister Jyrki Katainen Foto: SCANPIX

Soome rahandusminister Jyrki Katainen muretseb Kreeka kriisi võimaliku leviku pärast mujale Euroopasse, teiste hulgas ka Soome.


MTV3 hommikuprogrammis «Huomenta Suomi» rääkis ta, et Euroopa Liidu liikmete majandused on üksteisega tihedalt seotud, mistõttu on risk probleemide levimisele ühest riigist teise väga suur.

«Meil on eelmisest aastast olemas kogemus sellest, mida rahvusvaheline panganduskriis tähendab. Tookord kaotasime Soomes absoluutselt ilma oma süüta üle kümne miljardi euro maksutulu ja tööpuudus suurenes järsult. Seetõttu on Kreeka kriis soomlaste heaoluühiskonnale ääretult tõsine asi. Me peame tegema valikuid, mille abil kaitseme oma heaoluühiskonda nii hästi, kui suudame.»

Kreeka parlamendis leiab homme aset hääletus majanduse stabiliseerimispaketi üle. Kui see heaks kiidetakse, saab riik IMFilt ja euroregioonist laenu, mida see turgudelt muidu ei saaks.

Kui parlament paketi poolt ei hääleta, siis riik laenu ei saa. «Laenutingimused on karmid just seetõttu, et küsimus on laenus. Eesmärgiks on saada laenuraha tagasi,» selgitas Katainen.

Kui parlament hääletab laenu vastu, siis Soome rahandusministri sõnul on see justkui hüppeks «külma, pimedasse ja tundmatusse kohta».

«Sel juhul oht Kreeka kriisi levimisest teistesse Euroopa riikidesse kasvab oluliselt. See võib tõenäoliselt viia panganduskriisini ja rahvusvahelise majanduse languseni,» selgitas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles