Minister Pentus-Rosimannus on põlevkivi lisamaksu vastu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus Eesti Energia Narva tuulepargi avamisel.
Keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus Eesti Energia Narva tuulepargi avamisel. Foto: Peeter Langovits

Keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus ütles täna Vikerraadio saates «Uudis +», et põlevkivitööstuse tulu maksustamisest kaotaks nii loodus kui ka maksumaksja.

Pentus-Rosimannuse sõnul võib tähendada riigikontrolli soovitatud 25-protsendiline põlevkivi tulumaks töökohtade kadumist.

«Keskkonna poole pealt vaadates tekitaks see suhteliselt skisofreenilise olukorra, kus riik ühe suupoolega nõuab, et sektoris minnakse üle järjest suurema kivi väärtustamise peale, aga teise suupoolega ütleb, et kui te seda teete, siis me tuleme teile täiesti uue maksuga kraesse. See võib tuua olukorra, kus suurte tehnoloogiliste investeeringute asemel lüüakse hoopis käega ja jätkatakse pigem vanal moel. Siis oleks kaotajaks nii loodus kui ka maksumaksja,» rääkis minister.

Pentus-Rosimannus ei poolda seega uute täiendavate maksude sisseviimist, vaid pigem keskkonnatasude tõstmist, mida ka tänavu 20 protsendi võrra tehti.

Rahandusministeeriumi pressiesindaja Mailin Aasmäe ütles E24-le, et valitsuse otsusega on põlevkivi riigitulu teema edasine analüüsimine peatatud aastani 2016. Rahandusministeerium möönab vajadust lahendada põlevkivi maksustamise probleemid koos uue põlevkivi riikliku arengukavaga ja energiamajanduse arengukavaga enne 2016. aastat. Lisaks on ministeeriumi teatel oluline, et keskkonnaministeerium on algatanud aastate 2016.-2020. osas keskkonnatasude süsteemi ja tasumäärade hindamise ja võimaliku muutmise protsessi. Viimane haakub põlevkivi kasutusõiguse tasuga, mis on üks põlevkivi riigitulu alternatiividest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles