Läti lõi kokku «memmepojad»

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mees ja tema ema.
Mees ja tema ema. Foto: SCANPIX

Lätimaal elab ligi 62 000 üle 30 aasta vanust meesterahvast (10,92 %) vanemate juures ega oma peret. Iga kümnes on seega memmepoeg, kirjutab Dienas Bizness.

Väljaanne rõhutab, et sellises olukorras naisi on tunduvalt vähem ehk kõigest 28 000, järeldades: lätlannad on iseseisvamad.

Demograaf Parsla Eglite leiab siiski, et vanemate juures elavate meeste registrit oleks õigem pidada alates 36. või 37. eluaastast, sest tänapäeval abielluvad paljud hiljem ning teatud vanuseni on vanematega koos elamine lihtsalt soodsam.

Ühtlasi soovitab Eglite seada antud kategooria vanuse ülempiiriks 50 aastat, kuna selleks ajaks vanemad reeglina juba surevad.

Eglite tunnistas teadmatust selle suhtes, kui paljudel mainitud 62 000 mehest võivad olla lapsed, kes elavad mõnes teises kohas.

Rahvastiku-uurija Linda Dumpe lisas, et vanasti leidus Läti külades poissmehi väga vähe. Lapsed kasvasid suureks ja kui nad just pärijatena kodutallu ei jäänud, lennati ikka pesast välja oma peret looma.

Loomulikult oli ka erandeid, lisas Dumpe, tuues näiteks rändrätsepad, kes käisid majast majja. Küllap valisid nood niisuguse eluviisi seetõttu, et ei soovinud või ei saanud lapsi, mõtiskles demograaf.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles