Börsil jätkub paigaltammumine

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swedbanki börsimaakler
Swedbanki börsimaakler Foto: SCANPIX

Tallinna börsil jätkub hoogne paigaltammumine – börsiindeks liikus oktoobris kolmandat järjestikkust kuud vähem kui protsendi võrra.

OMXT indeks kerkis oktoobris 0,67 protsenti 842,15 punktini, mis tähendab, et see on samal tasemel, kus ta oli märtsis. Septembris kahanes indeks 0,48 protsenti ja augustis kerkis 0,12 protsenti. Viimati liikus indeks kolmel järjestikkusel kuul alla protsendi 2006. aasta alguses.

Ehkki börsiindeks tõusis, oli langejaid aktsiaid tõusjatest siiski rohkem – 10 langejat ja kuus tõusjat.

Suurim kukkuja oktoobris oli Baltika aktsia, kes teatas kuu alguses, et ei suuda täita selle aasta eesmärki – kasvatada aasta käivet 10 protsenti ning kahekordistada puhaskasumit. Tulemusena langes aktsia hind kuuga 17,4 protsenti. Baltika aktsia oli ka üks enimkaubeldavaid väärtpabereid Tallinna börsil – kuu jooksul sooritati 391 tehingut ning omanikku vahetas üle poole miljoni väärtpaberi.

Suurima tõusu tegi viinakuul Tallinna Vee aktsia, kes avaldas eelmise kvartali majandustulemused 25. oktoobril. Vee-ettevõtte aktsia kallines kuuga 9,7 protsenti 11,3 euroni, aktsia käive oli 1,6 miljonit eurot. Tuleks siiski märkida, et majandustulemustel aktsia hinnale mingit mõju ei olnud. Hinnatõus toimus ühtlaselt kogu kuu jooksul.

Suurima käibega aktsia, 5,2 miljonit eurot, oli oktoobris kasiinokompanii Olympic EG, kes avaldas eelmise kvartali majandustulemused 28. oktoobril. Aktsia hind langes kuuga 1,5 protsenti. Ka Olympicu aktsia hinnale ega ka kauplemisaktiivsusele erilist mõju ei avaldanud, aktiivsem kauplemine toimus pigem kuu keskel.

Kui aga vaadata kauplemisstatistikat, siis olukord nii nutune ei olegi kui indeksi liikumisest paistab. Kauplemismaht kasvas septembris ja oktoobris vastavalt 33 ja 102, ning börsi kogukäive 10 ja 43 protsenti.

LHV Panga maaklertegevuse juht Alo Vallikivi selgitas, et Tallinna turule on iseloomulikud nn treppliikumised - pikalt seistakse ühel tasemel ning siis tehakse taas kiire hüpe lühikese ajavahemiku jooksul.

«Sellele on keeruline selgitust leida, kuid eelkõige on siin tegemist ostjate ja müüjate tasakaaluga ning kui see paigast nihkub (mida on Tallinnas kerge teha), siis on oodata taas hüpet,» selgitas Vallikivi. «Loomulikult ei tohi ära unustada ettevõtete majandustulemusi, kuid selles osas on arengud olnud pigem positiivsed,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles