Parts: riigimaanteede arvelt ei saa suurendada kohalike teede hoiuraha

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valitsus ei toeta Keskerakonna seaduseelnõu kütuseaktsiisi osakaalu tõstmiseks kohalike teede rahastamisel.
Valitsus ei toeta Keskerakonna seaduseelnõu kütuseaktsiisi osakaalu tõstmiseks kohalike teede rahastamisel. Foto: Viktor Burkivski

Riigieelarves teehoiuks ettenähtud vahendeid peab kasutama eelkõige riigimaanteede hoiuks, kuna põhiline liikluskoormus langeb just riigimaanteedele, ja kütuseaktsiisist kohalike teede rahastamiseks minevaid eraldisi valitsus suurendada ei kavatse.

«Rõhutame, et riigimaanteede hoiu arvelt ei saa suurendada kohalike teede hoiuraha, sest siis ei ole võimalik täita riigimaanteede normikohaseid seisundinõudeid», seisab majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Partsi kirjas majanduskomisjonile, milles teatati, et valitsus ei toeta Keskerakonna seaduseelnõu kütuseaktsiisi osakaalu tõstmiseks kohalike teede rahastamisel.

Kohalike teede hoiuks tehtud sihtotstarbelisi eraldisi tuleb käsitleda kui riigipoolset toetust  lisaks kohaliku omavalitsuse muudele eelarvevahenditele. Toetuse suurus kohalike teede hoiuks on otstarbekohane määrata igaks eelarveaastaks eraldi, nagu praegu teeseaduses sätestatud on, kirjutas ministeerium.

Septembri lõpus algatas Keskerakonna riigikogu fraktsioon teeseaduse muudatuse, millega sooviti kohalike teede rahastamise suurendamist kütuseaktsiisist vastavalt 2014. aastal vähemalt 15 protsenti, 2015. aastal 20 protsenti, 2016.aastal 25 protsenti ja 2017.aastal 30 protsenti teehoiuks kasutatavast rahast.

Praegu moodustavad kohalikud teed Eesti sõiduteedest 41 protsenti. Kohalike teede ja tänavate puhul on kumulatiivne alarahastamine Tallinna Tehnikakõrgkooli professori Priit Willbachi ja TTÜ lektori Rene Pruunsilla hinnangul laias laastus 300 miljoni euro ringis.

Kui 2008. aastal eraldati riigieelarvest kohalike teede korrashoiuks 40,46 miljonit eurot, siis 2013. aasta riigieelarves on kohalike teede korrashoiuks eraldatavate vahendite maht vähenenud 29,3 miljonile eurole, märgiti seaduseelnõu seletuskirjas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles