Analüütik: suurenenud reaalpalk kasvatab jaemüüki

Liisu Arumäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaemüük.
Jaemüük. Foto: Andres Haabu / Postimees

Swedbanki peaökonomisti Tõnu Mertsina sõnul on inflatsiooni taandumine ja nominaalpalga kasvu kiirenemine suurendanud elanike ostujõudu ning hoidnud sellega jaemüügi stabiilset kasvu. Juba kolmandat kuud järjest kasvas septembris kiiresti majatarvete, kodumasinate ja ehitusmaterjalide jaemüük (18%) ning septembris kiirenes ka toidukaupade kaupluste jaemüügi kasv (19%).

Enam kui 40 protsenti kogu jaemüügist annavad supermarketid. Supermarketite jaemüügis on toidukaupade osakaal järk-järgult suurenenud ning ulatub praeguseks ligikaudu 85 protsendini.

Mertsina hinnangul on Eesti tarbijate kindlustunne alates maikuust siiski mõnevõrra halvenenud. «Kuigi ootused majandusolukorra paranemise suhtes on viimasel paaril kuul paranenud, on tarbijate hinnangud hinnatõusu suhtes pessimistlikumad. Olenemata sellest, et maailmaturu hinnasurve väheneb ning järgmisel aastal taandub selle aasta kiire elektri hinnatõus tarbijakorvist välja. Vaatamata oodatavale hinnakasvu aeglustumisele, on koos kütteperiooditulekuga suurenemas elanike eluasemekulutused, mis jätavad vähem raha tarbimiseks jaekaubanduses,» arutleb Mertsina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles