Ministeerium: tihe konkurents aeglustab hinnatõusu

Liina Valdre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi hinnangul aeglustab tihe konkurents Eestis hinnatõusu.

Septembrikuus jätkus müügi kasv kõigis jaekaubanduse segmentides, peamisteks vedajateks olid ehitus- ja kodukaubad, mõnevõrra nõrgem oli rõivaste müük, seisab ministeeriumi teates.

 Järgnevatel kuudel on oodata, et aastases võrdluses jätkub 4-5 protsendine kasv.

Viimasel ajal on olukord jaekaubandusturul muutunud tarbijale järjest soodsamaks. Inflatsioon on aeglustunud ning kaubanduskettide tihe konkurents tekitab üha paremaid pakkumisi.

 Positsioonide muutumisest annab ministeeriumi hinnangul aimu asjaolu, et viimase aasta jooksul on müügimahud püsivhindades stabiilselt kasvanud kiiremini kui ettevõtete müügitulu ehk siis tarbija on saanud sama raha eest pigem rohkem.

Eriti paistab see silma kodukaupade, ehitusmaterjali ning rõivaste juures. Samas toidukaupade puhul nii kindlat trendi välja tuua ei saa.

Ministeeriumi hinngul ei moodusta jaemüük küll kogu kaubandusettevõtete müügitulu, kuna pakutakse ka muid teenuseid, kuid sellegi poolest on märgata konkurentsi positiivset mõju tarbijale.

Eesti konjunktuuriinstituudi koostatav kaubandusbaromeeter langes oktoobris võrreldes aastatagusega mõne punkti võrra. Müüki viimasel kolmel kuul hinnati oluliselt nõrgemaks.

Samas oli tarbijate kindlustunne oktoobris aastatagusega võrreldes oluliselt kõrgem - tarbijate hinnangud nii riigi kui ka enda majanduslikule olukorrale on oluliselt paranenud.

2013. aasta septembris ulatus jaemüük statistikaameti andmetel 379 miljoni euroni, suurenedes aastaga viis protsenti.

Sesoonselt ja tööpäevade arvuga korrigeerituna jäi müük augustiga samale tasemele. Jaekaubandusettevõtete müügitulu oli 452 miljonit eurot, kasvades aastaga kaks protsenti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles