Aasta algusest on lisandunud 70 000 elektrilepingut

Liina Valdre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Elektrilepingut omavate tarbimiskohtade arv kerkis septembri lõpuks Andmelao statistika kohaselt ligi 538 000 ehk 76 protsendini kõikidest tarbimiskohtadest. Aasta algusega võrreldes on elektrilepinguid lisandunud ligi 70 000.

Kehtivatest elektrilepingutest olid 78 protsenti tähtajalised ja vastavalt 22 protsenti tähtajatud., teatas Elering.

Tarbimiskohti, mille kohta pole Andmelattu sisestatud elektrilepingut,  oli eelmise kuu lõpul ligi 169 000.

Lepingut omavad kliendid tarbisid Andmelattu müüjate poolt sisestatud lepinguinfo põhjal septembris 88 protsenti ja elektrilepinguta tarbijad 12 protsenti Eestis kasutatud elektrist.

Elektrimüüjat vahetada otsustanud kliente, kellel hakkas oktoobri algusest kehtima leping uue müüjaga, oli  2144. Viimaste kuude statistika näitab aktiivsuse tõusu elektrimüüja vahetamisel.

Eleringi juhatuse esimehe Taavi Veskimägi sõnul on elektrituru toimimise jätkuvaks edendamiseks ja kõigile elektrimüüjatele võrdsete kauplemistingimuste tagamiseks alustatud tööd, et luua  võimalused tarbimisandmete edastamiseks Andmelao kaudu võrguettevõtjatelt müüjatele.

Antud rakendus annab kõigile müüjatele võimaluse ühise võrguteenuse ja elektrienergia arve esitamiseks klientidele.

Tehniliselt töö käib ja ka õiguslik alus ühise arve esitamiseks on seadusandluses olemas, kuid vajab täpsustamist, et tagada ühetaoline rakendamine kõikidele elektrimüüjatele ja võrguettevõtetele.

Bilansihaldurite turuosad, mis sisaldavad nii võrguettevõtjate võrgukadusid kui ka üldteenuse korras tarbitud elektri kogust, on toodud alljärgnevas tabelis. Bilansihaldurite portfellide osakaalud süsteemi tarbimisest on arvutatud bilansihalduri bilansipiirkonnas mõõdetud tarbimise kogumahu alusel.

Bilansiportfellide turuosad ei ühti bilansihaldurite enda osadega elektri müügil lõpptarbijatele, kuna bilansiportfell sisaldab ka portfelli kuuluvate teiste müüjate elektrikoguseid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles