BLRT enamusaktsionärid jäid maakohtus väikeaktsionäridele alla

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
BLRT Grupi juht Fjodor Berman.
BLRT Grupi juht Fjodor Berman. Foto: Raigo Pajula

Harju maakohus leidis, et ASi BLRT Grupp suuromanike otsus mitte maksta 2011. majandusaasta eest dividende on seadusega vastuolus ja kehtetu.

Harju maakohus otsustas kolmapäeval, 30. oktoobril , et BLRT tuumikaktsionärid, kes koos omavad enam kui 50 protsenti häältest aktsionäride üldkoosolekul, ei käitu heas usus ega arvesta teiste aktsionäride huvidega.

Kohtuotsuse kohaselt ei saa lubada aktsionäride tegutsemist ebaausate vahenditega teiste aktsionäride või osanike arvel, isegi kui sel eesmärgil kasutatakse vahendeid, mis pole seadusega otseselt vastuolus.

«Tegemist on väga olulise pretsedendiga, kuna see annab selge juhise, et enamusosanikud ja -aktsionärid peavad dividendide maksmise otsustamisel arvestama ka vähemusomanike huve ja õigusi. Kui seisukoht kõrgemates kohtuastmetes jõusse jääb, muudab otsus oluliselt Eesti õigusruumis vähemusaktsionäride kaitse taset seoses dividendide maksmisega,» sõnas kohtuvaidluses BLRT Grupi vähemusaktsionäri Mihhail Gnidinit esindanud advokaadibüroo Sorainen vandeadvokaat Urmas Volens.

Kohus tuvastas, et BLRT enamusaktsionärid rikkusid aktsionäride üldkoosolekul kasumi jaotamata jätmise poolt hääletades seadusest tulenevat lojaalsuskohustust teiste, vähemusse jäävate aktsionäride suhtes ja neile kahju tekitava käitumise keeldu.

«Kohus tuvastas, et BLRT Grupi enamusaktsionärid on oma õigusi kuritarvitanud. Küsimuses, mis on kohtu poolt dividendide mittemaksmise kehtetuks tunnistamise lõplikud õiguslikud tagajärjed ning kas aktsionäridel tekib õigus nõuda dividendide väljamaksmist või kahju hüvitamist, jätkub vaidlus tõenäoliselt ringkonnakohtus,» lausus Gnidin.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles