RIA saab andmekogude järelevalve õiguseid juurde

Liina Valdre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
RIA saab suuremad õigused.
RIA saab suuremad õigused. Foto: AFP /Scanpix

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi  algatatud avaliku teabe seaduse, elektroonilise side seaduse ja hädaolukorra seaduse muutmisega saab Riigi Infosüsteemi Amet (RIA) andmekogude järelevalves õiguseid juurde.

RIA ülesandeks on praegu teostada järelevalvet andmekogu kasutuselevõtmise ja andmekogu pidamise vastavuse üle avaliku teabe seadusele ja selle alusel kehtestatud õigusaktidele, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

Valitsuse heakskiidu saanud eelnõuga muudetakse elektroonilise side seadust, milles sätestatakse RIA ülesanded ja järelevalvepädevus sidevõrkude ja -teenuste turvalisuse ning terviklikkuse tagamisel.

Täna kehtiva seaduse kohaselt täidab neid ülesandeid tehnilise järelevalve amet.

Kuna RIA põhiülesandeks on muu hulgas ka Eesti arvutivõrkudes toimuvate turvaintsidentide käsitlemine, riigiasutuste vahelise andmeside korraldamine ja Eesti kriitilise informatsiooni infrastruktuuri infoturbe korraldamine, siis on ministeeriumi hinnangu oluline, et informatsioon sidevõrkude ja -teenuste turvalisuse ja terviklikkuse tagamist ohustavatest juhtumitest laekuks samuti RIA-sse.

Sel põhjusel antaksegi sidevõrkude ja -teenuste turvalisuse ning terviklikkuse tagamise ülesanne tehnilise järelevalve ametilt üle RIAle.

Kasutades sideteenuste osutajatelt laekunud informatsiooni, saab RIA hinnata sidevõrkude või -teenuste turvalisuse taset, ning ära hoida turvalisust ohustavaid juhtumeid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles