Sotsid esitasid eelarvele üle 300 muudatusettepaneku

Liina Valdre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eiki Nestor.
Eiki Nestor. Foto: arhiiv

Sotsiaaldemokraatliku erakonna fraktsioon esitas riigieelarveletähtajaks kokku 305 muudatusettepanekut.

«Põhilised kohad, kus me näeme võimalust riigieelarvet parandada on seotud investeeringutega inimestesse ja eriti lastesse,» kommenteeris fraktsiooni esimees Eiki Nestor lehele.

Sotsid näevad ette näiteks lastetoetuste tõusu esimesele ja teisele lapsele 1. juulist ning huviringide toetuse riigieelarvest. Lastetoetused maksaksid umbes 50 miljonit eurot ja huviringid umbes kaheksa miljonit.

Ühtlasi sisaldavad ettepanekud õpetajate ja kultuuritöötajate palgatõusuks, sellele kuluv summa jääb hinnanguliselt natuke alla 10 miljoni euro.

Sotsid tahavad ka viia sisse gümnaasiumides koolitoidu ning jätkuvalt on laual ettepanek õppelaenude kompenseerimiseks õigustatud ootuse järgi.

Ettepanekud näevad ette ka kohalike teede toetuse kahekordistamist ning omavalitsuste tulubaasis on tehtud ettepanek tasandusfondi suurendamiseks.

Kulude katteallikaid on erinevaid – näiteks riigi omandis oleva maa müük, mida praegu tehakse sotsiaaldemokraatide hinnangul liiga passiivselt.

Sotsiaaldemokraadid teevad ka ettepaneku maksustada 26 protsendiga seda osa inimeste tulust, mis ületab 14 000 eurot aastas ning tõsta lahja alkoholi aktsiisi, mis annaks hinnanguliselt aktsisist 21 miljonit  ja käibemaksuna neli miljonit.

Osa fraktsiooni liikmetest on esitanud muudatusettepanekuid ka iseseisvalt. Keskerakonna fraktsioon esitas kokku järgmise aasta riigieelarve 90 muudatusettepanekut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles