Riigikohus saatis Starmani kaebuse Elioni vastu tagasi maakohtusse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Ansu / Postimees

Riigikohus rahuldas kolmapäeval Starmani kassatsioonkaebuse Elion Ettevõtted AS-i vastu, kohus tühistas varasemate kohtuastmete otsused ja saatis kohtuasja uueks läbivaatamiseks Harju maakohtule.

Starman esitas 2009. aastal Harju maakohtule hagi Elioni vastu, milles nõudis ettevõttelt alusetu rikastumisena saadu tagastamiseks 381 803 eurot  ning intresse ja viivist.

Ettevõtte hagiavalduse kohaselt on Elioni omandis ja valduses üle 95 protsendi Eesti territooriumil asuvast kaablikanalisatsioonist, mida Elion rendib teistele sideettevõtjatele elektroonilise side teenuse osutamiseks vajalike kaablite paigaldamiseks.

Kuna enne 2006. aastat maksis Starman kaablikanalisatsiooni renti 81 eesti senti paigalduskoha meetri eest, siis 1. veebruarist 2006 kehtestas Elion uued rendimäärad, mis olid seatud sõltuvusse kaablikanalisatsiooni asukohast.

Uued hinnad olid senisest ühtsest hinnast oluliselt kõrgemad, lisaks kehtestati erinevad lisatasud. Alates 1. jaanuarist 2008 kehtestas Elion uuesti ühtse rendihinna.

Starman on seisukohal, et 1. veebruarist 2006 kuni 1. jaanuarini 2008 kehtinud uus hinnakiri oli vastuolus konkurentsiseadusega ning seetõttu tsiviilseadustiku üldosa seaduse järgi tühine kui heade kommete vastane ja avaliku korraga vastuolus olev tehing.

Seetõttu nõuab Starman kohtus Elionilt saadud rendi tagastamist osas, mis ületab enne 1. veebruari 2006 kehtinud hinnakirja järgset renti. Elion on Starmani hinnangul alusetult omandanud 5 973 928 krooni ehk 381 803 eurot.

Lisaks nõuab Starman viiviste tasumist summas 1 232 512 krooni ja protsendina põhinõudest kuni põhinõude täieliku täitmiseni.

Maakohus leidis oma 5. novembril 2012 tehtud otsuses, et Starmani hagi on põhjendamatu, kohus jättis menetluskulud täies ulatuses Starmani kanda. Tallinna ringkonnakohus jättis tänavu aprillis Starmani apellatsioonkaebuse rahuldamata.

Riigkohtu kolleegium leiab otsuses, et nii ringkonnakohtu kui ka maakohtu otsus tuleb tühistada materiaalõiguse normi väära kohaldamise tõttu ning tuleb saata uueks läbivaatamiseks samale maakohtule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles