Gazprom: Ukraina viivitab gaasitarnete eest maksmisega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajalehe Financial Times andmetel on ELi uute sanktsioonide sihtmärgiks ka gaasihiiu Gazpromi naftale keskendunud tütarfirma Gazprom Neft.
Ajalehe Financial Times andmetel on ELi uute sanktsioonide sihtmärgiks ka gaasihiiu Gazpromi naftale keskendunud tütarfirma Gazprom Neft. Foto: Karpov Sergei/ITAR-TASS

Ukraina ei ole augustis tarnitud maagaasi eest ikka veel tasunud, teatas Vene kontserni Gazprom juhatuse esimees Aleksei Miller.

Tema sõnul on Ukraina augustitarnete eest võlgu 882 miljonit dollarit ning Gazprom peab olukorda murettekitavaks.

«Gazprom on viimasel ajal teinud Ukrainale lepingutingimuste täitmise osas mitmeid järeleandmisi. Selleks, et Naftogaz Ukrainõ suudaks tagada õigeaegseid ja täiemahulisi makseid tarnitud gaasi eest, nõustusime me transiidi ettemaksuga - avansseerisime Ukrainat läbivat gaasitransiiti ning oleme praeguseks selle eest kuni 2015. aasta jaanuarini ette maksnud,» selgitas Miller.

Samuti tuletas ta meelde, et Gazprom nõustus hinda alla laskma, et Ukraina saaks talveperioodiks maa-alustesse hoidlatesse piisaval hulgal gaasi varuda. «Viis miljardit kuupmeetrit gaasi müüdi Ukrainale hinnaga 269 dollarit 1000 kuupmeetrit eest, mis tähendab enam kui poole miljardi dollari suurust hinnaalandust,» ütles Gazpromi juht.

«Ning lõpuks, jooksvate tarnete tasumise osas oleme pidevalt pakkunud makse edasilükkamise võimalust. Augustitarnete osas sõlmiti lepingulisa, mis lubas tasuda nende eest 882 miljonit dollarit hiljemalt 1. oktoobriks. Ent oktoober on juba lõppemas, kuid arved on seniajani maksmata,» kurtis Miller.

«Olukord on väga tõsine, kui arvestada, et lepingu järgi tuleb maksetingimuste rikkumise korral üle minna ettemaksu süsteemile. See küsimus nõuab lahendamist ja otsekohe,» ütles Gazpromi juht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles