Rootsi autotööstusest kostab positiivseid uudiseid

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Volvo S80L sõiduauto
Volvo S80L sõiduauto Foto: SCANPIX

Rootsi autotööstusest kostab üle pika aja positiivseid uudiseid - Volvo sõiduautode üksus suurendab nõudluse kasvu tõttu suvel tootmist ja Scania ning Volvo raskeveokeid ostetakse ka paremini kui mullu.


Ajalehe Dagens Industri väitel on autotööstuse kosumist märgata seetõttu, et allhankijad on nõudluse elavnemise tõttu hakanud võtma tööle uusi inimesi, vahendas Tekniikka&Talous.

Näiteks Autoliv on suurendanud tarnepartiisid nii Volvo sõiduautodele (Volvo Personvagnar AB) kui ka Scania ja Volvo veokitele.

Autoliv toodab näiteks turvapatju ja -vöösid.

Autolivi tegevdirektori Dan Perssoni sõnul alustas firma koostööd Saab Automobilega toodete arendamiseks firma uute automudelite jaoks.

Mõlemad Rootsi sõiduautodetootjad on lühikese ajavahemiku jooksul vahetanud omanikku. Volvo Personvagnar AB omanikuks on Hiina firma Zheijiang Geely ja Saabi ostis ära Hollandi sportautodetootja Spyker.

Firmad on järsult kärpinud väljaminekuid, mis hakkab silma allhankijate kulude struktuure vaadates.

Näiteks metallist detaile valmistav Ljunghälls kärpis personali 265 võrra, jättes alles 400 töötajat. Firma suutis viia kulud nii madalaks, et suudab konkureerida näiteks Hiina allhankijatega.

Ljunghällsi tegevjuhi Hans Linnéri sõnul on palkade tase Hiinas tõusnud. «Meie oleme suutnud piirata väljaminekuid ja ratsionaliseerinud tegevust,» selgitas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles