Õlletehase juht: mul on parim töökoht

Sirje Niitra
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saku õlletehase juht Margus Kasteini juhtimisel taastus ettevõte kriisist.
Saku õlletehase juht Margus Kasteini juhtimisel taastus ettevõte kriisist. Foto: Andres Haabu

Energiline ja sportlik Margus Kastein on Saku Õlletehast juhtinud lühikest aega – kaks aastat, olles üle pika aja esimene eestlasest tippjuht selles ettevõttes.

Lillatriibuline särk ja samas toonis lips hea ülikonna all, kinganinad läikimas ja naeratus suul – sellisena võtab Margus Kastein külalisi vastu. Ta peab korrektset välimust juhi puhul usaldusväärsuse loojaks ega luba endale kunagi mingeid vajakajäämisi, sestap kontrollib mees ka pildistamise ajal mitu korda, kas lips on ikka otse.

Saku Õlletehasega on 42-aastane juht seotud 2008. aasta juunist, kui seal toonase poolakast juhatuse esimehe kutsel müügidirektorina alustas. Enne seda juhtis Kastein kaheksa aastat soomlaste jäätisefirmat Ingman, mille siinsel turul peaaegu nullist üles ehitas. «Sel ajal kui Sakuga käed lõime, oli elu Eestis väga ilus – iga nädal müüdi rohkem kui eelmisel. Seda head elu ei jagunud aga kauaks,» meenutab Kastein.

Kasteini sõnul on viimastel aastatel oluliselt muutunud õlletehase töökultuur – sellal kui rahvusvahelise firma peakontor Leedus asus, valitses Saku Õlletehases üsna jäik ja järsk juhtimisstiil, nagu see on omane Leedule ja Poolale. Eestlastele oli see mõistagi võõras. Pärast seda, kui soomlane Veli-Pekka Tennilä 2008. aasta septembris tehase etteotsa asus, olukord paljuski muutus. Samas hakkas majandus allamäge minema ja see tekitas juhtidel parasjagu peavalu. Peagi ostis Carlsberg Saku Õlletehase siinselt börsilt välja ja sai ainuomanikuks, mis muutis mõned asjad lihtsamaks.

Arvesta, et iga tööpäev võib olla viimane

Rahvusvahelises ettevõttes töötamisel on Kasteini sõnul nii plussid kui miinused: «Fakt, millega minusugused juhid peavad arvestama, on, et iga päev võib olla viimane tööpäev. Carlsbergil on ettevõtteid üle maailma ja peaaegu iga kuu mõni juht vahetub. Põhjuseid on mitmeid. Esimene neist on tulemuste järsult langusele pöördumine. Investorid on huvitatud kasvust ja kasumist. Kui sul äri mingil põhjusel ei suju, oled automaatselt surve all ja aega reageerimiseks antakse väga vähe. Kui sa aastaga asju korda ei tee, siis tuleb uus mees ja teeb.»

Kuid rahvusvahelises firmas töötamisel on ka oma plussid, mis võivad miinused üles kaaluda. Eelkõige on see võimalus teha karjääri. Näiteks Tennilä juhib Carlsbergi õlletootmist kõigis kolmes Balti riigis. Küsimusele, kas ka Kastein näeb ennast tulevikus kusagil mujal, vastab ta, et oleks patt rahvusvaheliste firmade juhtimise kompetentsi mitte rakendada. Ta ei välista töötamist kusagil välismaal, ehkki naudib praegu väga Eestis elamist ja töötamist ning ütleb, et tal on parim töökoht, mille üle ta on väga õnnelik.

Kasteinal on palju asju, mida ta tahaks Sakus veel ära teha, kuid üht-teist on ka juba ette näidata. Suurimaks saavutuseks võib pidada, et õlletehas on majanduskriisist hästi välja tulnud. Ka Carlsbergi grupis on neid, kes pole seda suutnud. «Praegu oleme regioonis ühed paremad,» kinnitab ta.

Teisena mainib praegune tippjuht hea meeskonna moodustamist: «Kui tulin, oli ettevõte kerges palavikus ja segadust oli palju. See tulenes juhtimisstiilist, aga ka varasemast suurest edust, kui polnud vaja eriti pingutada, sest kõik, mis valmis tehti, müüdi ka väga hästi maha.» Ta loodab, et positiivsed muutused on näha ka tarbijaile ja koostööpartnereile.

«Paistame teiste kontserni ettevõtete seas silma oma nooruslikkuse ja uuendusmeelsusega, juhtkonnas on kõik minust nooremad, ehkki meie kollektiivis töötab ka väga pika staažiga inimesi, kes on väga hinnatud,» möönab mees, kel endal kogu aeg nooruslik sära silmis. Ta peab saavutuseks, mitte kaotuseks seda, et eelmisel aastal leidsid viis Eesti õlletehase töötajat rakendust teistes kontserni ettevõtetes headel kohtadel. Teiste kontserni õlletööstuste hulgas paistab Saku silma ka oma tootearenduse ja uute maitsete rohkuse poolest. Selle paneb Kastein Eesti tarbija süüks, sest «eestlane on kõva õllejooja ja tahab kogu aeg midagi uut proovida».

Ennast peab Kastein töökaks ja tasakaalukaks. Kui ta 1996. aastal Hiiumaalt Emmaste külast 26-aastasena kaks kätt taskus mandrile tuli, otsustas ta, et peab külaelust kõrgemale tõusma. Sestsaadik on ta õppinud ja töötanud väga keskendunult ja intensiivselt, surudes aeg-ajalt maha oma loomuomast kärsitust. Teisena hindab ta lojaalsust ja pühendumust.

«Ja veel – tark oleks kuulata targemaid. See kehtib nii töö kui spordiväljaku kohta,» õpetab ta. Üheks selliseks targaks inimeseks peab Kastein praegust Helsingi linnapead Jussi Pajuneni, kes ta kunagi Ingmanisse tööle võttis ja kellega tal õnnestus kaks aastat koos töötada. Nii Ingmani kui Carlsbergi bossid on tema hinnangul maailma tipptase, neilt on olnud palju õppida.

Kaks sõltuvust –sport ja Hiiumaa

Saku Õlletehase juht on väga sportlik. Tal ei möödu päevagi ilma spordita, sest talle lihtsalt meeldib sporti teha. Suur kirg on motomatkad, mille raames on läbi sõidetud nii Lõuna-Ameerika kui ka Iisrael ja Süüria, aga ka Venemaa, Kaukaasia ja palju teisi piirkondi. Kodus olles mängib ta korvpalli, käib jõusaalis, jooksmas ja tennist mängimas. Teeb seda kõike suure entusiasmiga ja kui saab, siis ka võistleb.

Teine suur kirg ja armastus on Hiiumaa, kus Kastein käib perega peaaegu iga nädal. Tal on Sõru sadamas Lepiku külas kena suvekodu, kus mõnus endale töömõtetest puhkust anda. «See on minu päriskodu, sest olen seal sündinud ja kasvanud. Ka oma maksud maksan sinna, et kohalikku elu toetada,» lausub ta.

Stressi kohta ütleb mees, et seda ei lase ta lihtsalt endale ligi ja mõtleb halvad asjad headeks ümber. Nõnda on lihtsam elada nii endal kui teistel.

CV Margus Kastein

   Sündinud 1971. aastal Hiiumaal

    Peres kasvab kolm poega (17, 10 ja 5), elukaaslane Piret Lauri töötab Rahva Raamatu jaekaubandusjuhina

Haridus:

   2005–2007 Tartu Ülikooli strateegilise juhtimise magister (õpingud pooleli)

  1996–2000 Tartu Ülikooli ärijuhtimise bakalaureus

   1986–1989 Kärdla Keskkool

   1978–1986 Emmaste Põhikool

Töökogemus:

  2012 – siiani Saku Õlletehase juhatuse esimees

    2008–2011 Saku Õlletehase müügidirektor

   2000–2008 Ingman Jäätised, juhatuse esimees

Hobid:

    aktiivne harrastussportlane: korvpall, jooksmine, mäesuusatamine, golf, tennis, motomatkamine

Muu tegevus:

   Eesti Suusaliidu juhatuse liige, Eesti Tööandjate Liidu volikogu liige, Eesti Toiduliidu volikogu liige, Eesti Õlletootjate Liidu juhatuse esimees



Arvamus

Margus on karismaatiline juht, kes oma kõrge energiatasemega suudab kaastöötajaid innustada ka raskematel hetkedel. Ta soodustab uuenduslikku mõtlemist, teistmoodi tegemist ja loovat lähenemist. Ükski protsess pole kivisse raiutud, vaid kõike on võimalik teha teisiti – Margus julgustab otsima innovatiivseid lahendusi.

Minu meelest on Marguses väga tuntav tema müügimeelne hoiak ja tugev võidujanu. Tema äriline mõtlemine on pigem ettevõtja kui korporatiivse classroom-juhi oma. See teeb igapäevatöös paljud asjad organisatsioonis lihtsamaks ja selgemaks. Tähtis on samuti, et Margus ei unusta igapäevase kiire töötempo juures olla lõbus ja tähistada edu, mis meie äritegevust õnneks tihtipeale saadab.

Lisaks juhiks olemisele on Margus minu jaoks sõber, kes on alati valmis rikastama mu tutvus- ja suhtlusringkonda, ja nii toimib see vastastikku.

Jaan Härms

Saku Õlletehase müügidirektor

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles