Ericsson on Eesti ainus miljardikäibega ettevõte

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ericssoni tehas Tallinnas.
Ericssoni tehas Tallinnas. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Ericsson Eesti kiirele kasvule riigi suurimaks ettevõtteks pani aluse pankrotistunud Elcoteqi tehaste ja töötajate ülevõtmine.

Üsna tihti on nii, et ühe ettevõtte ebaõnn võib olla teiste võimalus. Kuni majanduskriisini oli Eesti tehnoloogiasektori lipulaevaks allhanketööde pakkuja Elcoteq, kes pani siin kokku oma klientide – Nokia, Ericssoni ja teiste tootjate – valmistatavaid mobiiltelefone. Elcoteq oli toona telekommunikatsioonisektori üks juhtivaid allhanketootjaid maailmas ning Elcoteq Eesti oli üheaegselt meie riigi suurim importöör ja eksportöör. Lisand­väärtust tekitasid Elcoteqi Lasnamäel asuvad tehased küll vähe, aga tööd pakkus ettevõte siiski tuhandetele inimestele.

Eelmise kümnendi keskel olukord muutus ja Elcoteqi käsi hakkas kehvasti käima. 2009. aasta suvel, ajal, kui riigid hakkasid finantskriisist toibuma ning ettevõtete hulgas eraldusid sõklad teradest, üritas Elcoteq (tulutult) ennast päästa restruktureerimisega ning müüs tootmisüksused Ericssonile, kes võttis üle ka nende 1200 töötajat. Varem oli Eestis Ericssoni palgal 120 töötajat ehk kümme korda vähem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles