Eesti suurfirmade kogukasum mullu kahanes

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ericsson Tallinna tehase firma montaažitsehh.
Ericsson Tallinna tehase firma montaažitsehh. Foto: Peeter Langovits

Ettevõtete suurust hinnatakse tavaliselt kahel viisil. Üheks kriteeriumiks on ettevõtte turuväärtus ning maailma suurimate ettevõtete edetabelit vastavalt sellele koostab majandusleht Financial Times. Kuna Tallinna börsil on noteeritud ainult 16 ettevõtte aktsiad, millest kahel reaalset majandustegevust ei ole, siis ei anna börsiettevõtete reastamine meie majanduse kohta adekvaatset pilti.

Ettevõtte turuväärtust on võimalik arvutada ka kaudsel meetodil. Seda viisi kasutab finantsnõustaja Gild Corporate Finance, kes koostab Eesti saja suurema ettevõtte edetabelit ettevõtete eeldatava turuväärtuse alusel alates 2007. aastast.

Hea pilt majanduselust

Teiseks võimaluseks ettevõtte suurust hinnata on müügitulu ehk käibe järgi. Ajakiri Fortune reastab USA 500 suuremat ettevõtet käibe alusel alates 1955. aastast.

Erinevate ettevõtlusedetabelite koostamine ning nende jälgimine läbi aastate annab üsna hea pildi majanduses toimuva kohta. Eesti saja suurima ettevõtte osakaal meie majanduses on väga suur, moodustades umbes kolmandiku Eesti ettevõtete kogukäibest ja enam kui veerandi ettevõtete teenitud kasumist.

Pool kahjumist ühelt firmalt

Saja suurima ettevõtte kogukäive kasvas eelmisel aastal 1,3 miljardi euro võrra, 17,8 miljardi euroni. Kasumlikud olid sajast ettevõttest 88, kes teenisid eelmisel aastal kasumit kokku 1,18 miljardit eurot. 2011. aastal oli saja suurima ettevõtte kasum kokku 1,59 miljardit eurot.

Saja suurima hulka kuulunud 12 kahjumlikku ettevõtet said eelmisel aastal kokku 104 miljonit eurot kahjumit, millest poole andis üks – Estonian Air (51,5 miljonit eurot). 2011. aastal oli saja suurema ettevõtte hulgas 17 kahjumlikku ettevõtet, kelle kahjumid kokku olid 96,6 miljonit eurot.

Vaata lisaks Eesti suurimate ettevõtete edetabelit.

   

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles