Brüssel avaldas, eemaldas ja avaldas uuesti Berliini kritiseeriva raporti

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa lipp
Saksamaa lipp Foto: SCANPIX

Kas Saksamaa kokkuhoidlik eelarvepoliitika ajas eurokriisi hullemaks ja muutis «paketiriikide» nagu Kreeka ja Portugali olukorra raskemaks?

Nii näib järelduvat Euroopa Komisjoni tippanalüütiku Jan in ’t Veldi uuringust, mis eile internetti üles riputati – ja mille ELi ametnikud siis kibekiiresti maha võtsid.

Financial Times tänab kiirelt tegutsenud kreeklasest sõpra ja konkurenti, Kreeka päevalehe Kathimerini Brüsseli korrespondenti Nikos Chrysolorast, kes suutis dokumendi enne selle haihtumist allalaadida ning varustas koopiaga ka FT.

Varsti pärast FT järelpärimist lubasid euroametnikud uurimuse (Fiscal consolidation and spillovers in the Euro area periphery and core) uuesti üles riputada – niipea kui paar graafikut on parandatud. Käesoleva artikli kirjutamise ajal ilmuski raport taas internetti.
FT hinnangul tundub dokumendi kadumine – terveks päevaks – siiski kahtlane, arvestades selle teravatoonilist sisu.

Euroala väidetavalt ülepingutatud kasinust on küll kritiseerinud mitmed alanüütikud, kuid Euroopa Komisjoni majanduse ja rahanduse peadirektoraadist Berliini suunas tulistatud kriitikanool on siiski ülimalt ootamatu. Vastutas ju nimetatud direktoraat omalt poolt Kreeka ja Portugali abipakettide korraldamise eest ning andis poolkohustuslikke majanduslikke soovituse ka teistele euroala riikidele.

Jan in ’t Veldi kirjutatud raport annab selgesõnaliselt mõista, et Saksamaa võinuks viimasel kolmel aastal rohkem infrastruktuuri- ja muid investeeringuid teha – kannustades kasvu, mis kosutanuks ka paketiriike.

Selle asemel otsustas Saksamaa aga kärpida oma kulutusi, mis autori hinnagul pärssis «Kreeka, Portugali ja Hispaania võimalusi majanduste taastamiseks». Lisaks Saksamaale mainis Brüsseli analüütik samas võtmes veel ka teisi tuumikriike nagu Soomet, Hollandit ja Austriat.

FT hinnangul kujutab raport endast üsna jõulist kriitikat euroala juhtiva riigi majanduspoliitika aadressil kriisi haripunktis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles