Väikeettevõtted protestivad müügimaksu vastu

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EVEA president Marina Kaas peab Tallinna müügimaksu kohatuks ja ettevõtteile üle jõu käivaks.
EVEA president Marina Kaas peab Tallinna müügimaksu kohatuks ja ettevõtteile üle jõu käivaks. Foto: Peeter Langovits

Kuu aja pärast, 1. juunil kehtima hakkav Tallinna müügimaks mõjutab kõige negatiivsemalt pealinnas tegutsevaid väikeettevõtteid, kel pole võimalust lisanduvat maksukulu hajutada hindu tõstes ka väljaspool pealinna.



Tallinna linnavolikogu kehtestatud müügimaksu määr on üks protsent kauba väärtuselt. Müügimaksu mõju kaupade hinnale on suurem kui üks protsent, sest käibemaks arvutatakse müügimaksu arvestades. Ehk müügimaksu võrra on suurem ka käibemaks.


Kõige suurema löögi alla satuvadki väiksed juuksuritöökojad, kingsepad, aga ka ketistamata kohvikud, baarid ja kauplused. Mida väiksem on ettevõtte käive, seda suurem negatiivne mõju on igal maksumuudatusel.



Eesti Väike- ja Keskmiste Ettevõtjate Assotsiatsiooni (EVEA) president Marina Kaas märkis, et juba aprilli algul saatis ta Tallinna linnavalitsusele mahuka kirja ettepanekute ja seisukohtadega müügimaksu asjus. Vastust pole tulnud, kuigi EVEA ühendab umbes 1000 väikest ja keskmise suurusega firmat.



«Müügimaks ei ole mõistlik asi,» lausus Kaas. Kaas tõi näiteks, et umbes 300 000 – 400 000 kroonise kuukäibega väikepoele tähendab pealinna müügimaks seda, et üks töötaja tuleb kulude kokkuhoiuks koondada.



«400 000 krooni käivet kuus teeb väike pood, mis pole mingi ühe omanikuga putka. See on kauplus, kus mitu töötajat ja mitmekesine kaubavalik,» lisas Kaas.


«Kuna meile tehti selgeks, et niikuinii ei kuulata ettevõtjate arvamust, siis pakkusime linnavalitsusele tehnilisi lahendusi, mis vähendaks müügimaksu negatiivset mõju,» ütles Kaas ettepanekute kohta, mille EVEA tegi.



Müügimaks oleks pealinna ettevõtjaile juba teine suur muudatus raamatupidamises ja kaupade märgistuses viimase aasta jooksul. Eelmine suurem ümberkorraldus tuli teha aasta tagasi juunikuu lõpul, kui riigikogu kõigile üllatusena tõstis mõnepäevase etteteatamisega käibemaksu kahe protsendipunkti võrra.



Ettevõtjate meeli ei tee rõõmsamaks ka eelseisev liitumine euroalaga. Eesti majandus kogub küll usaldusväärsust, aga väikeettevõtjale on euro veel üks lisakulu, sest taas tuleb ümber korraldada raamatupidamist ja kaupade märgistamist.



EVEA meelest on Tallinna müügimaksu korraldus põhiseadust rikkuv. Kaas märkis, et müügimaksu vabastuse erandid on väga keerulised. «Ükski kaupmees ei liigita kaupu muna ja suhkru sisalduse järgi,» lausus Kaas.



Aga Tallinna linnavõimude otsusel on müügimaksust vabad leiva- ja saiatooted, mis ei sisalda mett, mune, juustu, marju või puuvilju.



«Müügimaksu määrus pole ühe lugemisega arusaadav, sest maksuvabastuse nimekirjad sõltuvad tollitariifistikust. Seega peab müügimaksumääruse täitmiseks lugema mitu kihti dokumente,» lausus Kaas. «Aga seadus peaks olema ühe lugemisega mõistetav ja täidetav.»



EVEA arvates peaks müügimaksu rakendama kas alates 1. juulist, et aruandlust saaks esitada kvartali kaupa, või hoopis tuleval aastal koos euro kasutuselevõtuga. EVEA meelest on müügimaksu kehtestamine põhjendamatu, aga kui linnavalitsus teisiti ei saa, siis kolm korda väiksema ehk 0,3-protsendise müügimaksuga oleks EVEA nõus.



Tallinna linnavalitsus kavatseb sel aastal linnakassasse koguda müügimaksuga 150 miljonit krooni. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles