ELi «tublide» pjedestaalil troonib Balti trio

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Balti riikide lipud.
Balti riikide lipud. Foto: AP / Scanpix

Eile avaldas Euroopa Komisjon taas oma iga-aastase liikmesriikide seaduskuulekuse edetabeli, mille esirinnas sammuvad Baltimaad. Esimeseks tuli Läti, kuklasse hingavad Leedu ja Eesti.

Nimekirja üheks eesmärgiks on tuua esile ja häbistada riike, mis on laisad kirjutama oma seadustesse Euroopa Liidu reegleid.
Üheksandat aastat järjest on punase laterna rollis Itaalia, mis seisis 2012. aasta lõpus silmitsi 99 nn rikkumismenetlusega, kirjutab Wall Street Journal.

Rikkumismenetlus kujutab endast esimest etappi protsessis, millega komisjon liikmesriike ELi reeglitele alluma saab sundida.
Olukorra iroonia seisneb selles, et läinud aastal oli Itaalia peaministriks mittevalitud tehnokraat Mario Monti, kes veetis eelnevalt ligi kümnendi Brüsselis Euroopa Komisjoni tippešelonides.

Rikkumised valmistavad liikmesriikidele üldiselt peavalu, kuna komisjon võib kaevata nad Euroopa Kohtusse ning nõuda finantskaristusi.

Läinud aastal asus komisjon ka jõulisemalt tegutsema, saates kohtusse 35 juhtumit – 2011. aastal vaid üheksa.
Viletsaid tulemusi näitasid taas Hispaania, Kreeka ja Portugal. Halvad on lood ka Poola ja Belgiaga – kuigi viimane (92 rikkumisega lohakuselt teine) on koduks ELi seadusandjatele.

ELi pressiesindaja sõnutsi on Belgial raskusi ülikeeruka õigussüsteemi tõttu, kus volitused jagunevad flaami ja prantsuse keelt kõnelevate kogukondade vahel.

Läti oli «klassi parim» juba teist aastat järjest, rõhutab WSJ (vaid 20 avatud rikkumismenetlust 2012. aasta lõpu seisuga). Leedu ja Eesti vastavad näitajad olid 22 ja 24.

Üle 60 protsendi rikkumistest leiavad aset keskkonna-, transpordi-, maksu- ja siseturuseaduste vallas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles