Eesti töötus on jätkuvalt euroliidus esirinnas

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroliidu töötusmäär on jätkuvalt kõrge.
Euroliidu töötusmäär on jätkuvalt kõrge. Foto: Reuters / Scanpix

Euroopa Liidu statistikaameti Eurostati andmetel oli märtsi seisuga Euroopa Liidu liikmesriikidest töötuid Eestist enam vaid Lätis, Hispaanias ja Leedus.


Kuigi Eurostati uuringus arvestati Eesti puhul möödunud aasta neljanda kvartali andmeid, on töötusmäär Eestis endiselt ühenduse üks kõrgemaid. 2009. aasta neljandas kvartalis oli registreeritud töötus Eestis 15,5 protsenti ja kuigi töötukassa viimastel andmetel on see vähenenud 14,2ni, jääb Eesti selle näitajaga endiselt nende nelja euroliidu riigi sekka, kus töötus on kõige kõrgem.

Eurostati andmetel tõusis euroliidu töötusmäär tänavu märtsis võrreldes möödunud aasta sama perioodiga 1,1 protsendi võrra ehk 8,5-lt protsendilt 9,6-le protsendile. Ka veebruaris oli keskmine töötusmäär ühenduses 9,6 protsenti. Ametliku statistika kohaselt on ELis tööta 23,13 miljonit inimest.

Seejuures on eurotsooni keskmine töötusmäär kõrgem kui sama näitaja ELis. Ühisvaluuta euro kasutusele võtnud 16 riigis oli märtsis tööta 10 protsenti tööealisest elanikkonnast ehk 15,8 miljonit inimest. Möödunud aasta märtsis oli sama näitaja 9,1 protsenti.

Sellele vaatamata on töötute arv ELis ja eurotsoonis võrreldes veebruariga tõusnud, sest kuu aja jooksul suurenes tööta jäänud inimeste arv ühenduses 123 000 ja eurotsoonis 101 000 inimese võrra. Võrreldes möödunud aasta märtsiga kasvas tööpuudus euroliidus 2,5 miljoni ning eurotsoonis 1,3 miljoni inimese võrra.

Kõige madalam tööpuudus oli märtsis Hollandis (4,1 protsenti), Austrias (4,9 protsenti) ja Luksemburgis (5,6 protsenti). Kõige kõrgem tööpuudus oli märtsis Lätis (22,3 protsenti), Hispaanias (19,1 protsenti), Leedus (möödunud aasta neljanda kvartali seisuga 15,8 protsenti) ja Eestis (möödunud aasta neljanda kvartali seisuga 15,5 protsenti).

Võrreldes aastataguse ajaga langes tööpuudus vaid Saksamaal 7,4-lt 7,3 protsendile, kuid tõusis ülejäänud 26 euroliidu liikmesriigis. Kõige vähem tõusis näitaja Luksemburgis (5,4-lt protsendilt 5,6-le) ja Maltas (6,7-lt protsendilt 6,9-le).

Kõige rohkem tõusis tööpuudus aga Lätis (14,3-lt protsendilt 22,3-le). Eurostati uuringus järgnevad lõunanaabritele vastavas arvestuses Eesti ja Leedu, kuid mõlema riigi statistika põhineb muutusel, mis toimus 2008. aasta neljanda kvartali ja 2009. aasta neljanda kvartali vahel.

Võrreldes 2008. aasta märtsiga tõusis tööpuudus euroliidu meeste seas 8,6 protsendilt 9,8 protsendile ja eurotsoonis 8,9 protsendilt 10 protsendile. Naiste tööpuudus kasvas euroala riikides 9,3 protsendilt 10,1 protsendile ja euroliidus 8,5 protsendilt 9,4 protsendile.

Kuni 25-aastaste eurotsooni noorte seas tõusis tööpuudus märtsis 19,9 protsendini ja euroliidus 20,6 protsendini. Möödunud aasta märtsis oli see vastavalt 19 ja 18,9 protsenti. Madalaim oli noorte tööpuudus Hollandis (7,4 protsenti) ja kõige kõrgem Lätis (44,9 protsenti 2010. aasta esimeses kvartalis) ja Hispaanias (41,2 protsenti).

Käesoleva aasta märtsis oli töötus Ameerika Ühendriikides 9,7 ja Jaapanis veebruari seisuga 4,8 protsenti.

Eurotsooni riikide hulka kuuluvad: Belgia, Saksamaa, Iirimaa, Kreeka, Hispaania, Prantsusmaa, Itaalia, Küpros, Luksemburg, Malta, Holland, Austria, Portugal, Sloveenia, Slovakkia ja Soome.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles