Bulgaaria palus ELi raha põgeniketulvaga toimetulekuks

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bulgaaria palus ELilt põgenikega toimetulekuks abiraha.
Bulgaaria palus ELilt põgenikega toimetulekuks abiraha. Foto: Liis Treimann

Bulgaaria pöördus eile Euroopa Liidu poole palvega aidata neid tulla toime varjupaigataotlejatega sõjakeeristes Süüriast ja mujalt.

Bulgaaria valitsus taotleb ELilt 6 miljonit eurot abiraha, et katta enam kui 4400 süürlase ja üle 2000 mujalt saabunud isiku eest hoolitsemise kulusid.

«Me paneme ELile tungivalt südamele panna paika ühine põgenikepoliitika, et oleks rohkem ruumi solidaarsuse jaoks ja enamiku põgenike ümberpaigutamiseks teistesse ELi osadesse,» ütles Bulgaaria siseminister Tsvetlin Jovchev pärast erakorralist valitsuskabineti koosolekut, vahendab Wall Street Journal.

Jovchevi hinnangul on aasta lõpuks Bulgaaria territooriumil juba üle 11 000 illegaalse immigrandi. Arvatavasti on enamik varjupaigataotlejatest pärit riikidest, mida räsivad sõjad – peamiselt Süüriast. Siiski satuvad kõik ELi sisenedes illegaalide kategooriasse.

Bulgaaria, mis on SKT poolest elaniku kohta ELi vaeseim liikmesriik, palus bloki piiriametilt Frontexilt abiks 50 täiendavat töötajat ning plaanib saata välja immigrandid, kelle kodumaal ei käi sõda.

Valitsuse sõnutsi on alustatud täiendava kaitsetara rajamist Türgi piirile 30 kilomeetri ulatuses.

Kõigi eelduste kohaselt kiidab EL Bulgaaria abipalve heaks. Aidata on lubanud ka mõned liikmesriigid: Slovakkia teatas eile, et on annetanud Bulgaariale 30 000 eurot, materiaalset abi on lubanud anda Suurbritannia, Austria ja Tšehhi Vabariik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles