Majandusministeerium: kauplused on vähenevate mahtude katteks hindu tõstnud

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitusmaterjalide kauplus.
Ehitusmaterjalide kauplus. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Märtsis vähenes majatarvete, kodumasinate, rauakaupade ja ehitusmaterjalide müük oluliselt rohkem kui jaemüüjate müügitulu, mis tähendab, et ettevõtted on vähenevaid mahtusid kompenseerinud kõrgemate hindadega, märkis majandusministeerium jaemüügi kommentaaris.


Majatarvete, kodumasinate, rauakaupade ja ehitusmaterjalide jaemüük kahanes aastaga 27 protsenti, samas kahanes ettevõtete müügitulu vaid 16 protsenti.

Hinnatõusu peegeldavad ka farmaatsia- ja meditsiinikaupade, kosmeetika ja tualetitarvete müügi statistilised näitajad. Nimelt suurenes seal jaemüük märtsis mullusega võrreldes 5 protsenti, kuid müügiettevõtete müügitulu kasvas samal ajal 6 protsenti.

Eriti hästi on läinud kütusefirmadel. Kõrge hind on mootorikütuse müügimahtusid vähendanud  aastaga küll 13 protsenti, kuid ettevõtete müügitulule on kõrged hinnad hästi mõjunud ning see kasvas 18 protsenti.

Toidukaupade müügimahtude langus on varasemaga võrreldes pidurdunud. Märtsis oli vähenemine aastatagusega võrreldes vaid 3 protsenti ning majandusministeerium prognoosib, et lähikuudel taastuvad mahud eelmise aasta tasemele. Samas on ettevõtete müügitulu vähenenud 2 protsenti, kuna ettevõtete marginaalid on langenud, märgib majandusministeerium, kelle hinnangul pidurdab marginaalide kasvu lisaks nõudlusele ka tihe konkurents erinevate kauplusekettide vahel.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi majandusanalüüsi talituse peaspetsialist Karel Lember kirjutab märsikuu jaemüüginäitajate kommentaaris, et jaemüügi jätkuva languse põhjuseks on nõrk sisenõudlus. See tähendab, et inimesed ostavad poest kaupu vähem. Sisetarbimise taastumine võtab Lemberi sõnutsi aega, kuna palgad on langenud ning tööpuuduse vähenemine on alles algusjärgus.

«Kiirem taastumine eeldaks ka laenuturu elavnemist, kuid esialgu eelistavad inimesed vanu laene tagasi maksta ning uutega ettevaatlik olla,» tõdes ta. «Samas baastase on alanemas ning edaspidi on oodata pigem müügilanguse pidurdumise jätkumist,» kirjutab Lember.

Märtsis vähenes jaemüük statistikaameti admetel eelmise aasta sama ajaga võrreldes 9 protsenti. Kokku müüsid meie kauplused märtsis kaupu 4,3 miljardi krooni eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles