Euroopa Liit ja IMF esitasid Kreekale uued nõudmised

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahulolematud kreeka töötajad korraldavad üldstreike.
Rahulolematud kreeka töötajad korraldavad üldstreike. Foto: Reuters/ScanPix

Euroopa Liit ja Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) esitasid Kreeka võimudele finantstoetuse saamiseks uued nõudmised.


AFP kirjutab Kreeka ametiühingute infole tuginedes, et eurotsooni must lammas peab 2011. aastaks eelarvepuudujääki vähendama 10 protsendipunkti võrra.

Lisaks on Kreekal vaja kärpida täiendavalt avaliku sektori palkasid ning pensione ning tõsta makse. Nii peaks avaliku sektori töötajad ilma jääma nn 13. ja 14. palgast ning käibemaks peaks tõusma praeguselt 19 protsendilt 1-2 protsendipunkti võrra.

Viimaste Eurostati hinnangute kohaselt oli Kreeka eelmise aasta eelarvepuudujääk 13,6 protsenti sisemajanduse kogutoodangust ehk eurotsooni liikmete seas rekordiline.
Pole sugugi võimatu, et see näitaja veel üle vaadatakse ning puudujääk üle 14 protsendi piiri kerkib.

Varem lubas Kreeka peaminister Georgis Papandreou, et sel aastal kärbitakse eelarvepuudujääk 8,7 portsendini SKTst. 2012. aastal peaks see saavutama eurokriteeriumites ette nähtud kuni 3 protsendi piiri.

Sel aastal on Kreeka valitsus eelarvepuudujäägi ohjeldamiseks juba rea rahva seas ebapopulaarseid otsuseid vastu võtnud. Nii vähendati juba avaliku sektori töötajate palkasid, külmutati pensionid ning tehti muudatusi maksuseadustes. Kõige selle tulemusena toimuvad riigis regulaarsed meeleavaldused ja massilised streigid, millest järjekordne peaks aset leidma 5. mail.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles