Ettevõtjad: plaanitavad maksumuudatused halvendavad ärikeskkonda

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahandusministeerium.
Rahandusministeerium. Foto: Peeter Langovits.

Ettevõtjad ja kutseühingud kritiseerivad rahandusministeeriumi maksumuudatuste kava, mis kohustab ettevõtjaid deklareerima arveid alates 1000 eurost ning vähendab autode soetuse pealt saadavat maksutagastust, sest nende arvates halvendab see Eesti ettevõtluskeskkonda.

Kui seni sai ettevõte, kes ostis 24 000 eurot maksva auto, selle pealt 4000 eurot maksutagastusena tagasi, siis nüüd kavatseb rahandusministeerium tagastatava summa piirata maksimaalselt 2000 euroni, vahendas ERRi uudisteportaal «Aktuaalset kaamerat».

«Kannatavad ausad maksumaksjad, keda on enamus ja kes ei osta röögatult kalleid autosid, vaid ostavad odavaid ja efektiivseid autosid,» leiab Eesti maksumaksjate lidu juhatuse liige Lasse Lehis.

Eilsel ettevõtlusühenduste ja kutseorganisatsioonide maksundust käsitleval ümarlaual kritiseeriti maksumuudatuste kava teravalt: ettevõtjad leiavad, et «maksuaugu» lappimine ausate ettevõtjate arvelt on ebaeetiline ja ettevõtlust kahjustav, samas aga rõhutab rahandusministeerium, et kui autot kasutatakse vaid ettevõtluses, siis võib kogu sisendkäibemaksu maha arvata.

Maksu- ja tolliamet peab käibemaksu tehinguinfo kogumist vajalikuks, sest just nii saab vähendada käibemaksu auku ja koguda enam maksu kokku varimajandusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles