EL-i kaubandusministrid toetasid idapartnerlusriikide lõimimist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Matti Maasikas
Matti Maasikas Foto: Postimees.ee

Euroopa Liidu (EL) välisasjade nõukogul Luksemburgis arutasid kaubandusministrid novembri lõpus Vilniuses toimuva idapartnerluse tippkohtumise kaubandusaspekte, ministrid toetasid idapartnerlusriikide tihedamat lõimumist EL-iga.

Samuti andis nõukogu Euroopa Komisjonile mandaadi alustada Euroopa Liidu nimel investeeringuid käsitlevate lepingute läbirääkimisi Hiina ja ASEAN-i riikidega, teatas välisministeerium.

Räägiti ka Euroopa Liidu ja Jaapani kaubandussuhetest ning detsembris toimuva WTO ministrite kohtumise ettevalmistusest. Nõukogule anti ka ülevaade lõpule jõudnud vabakaubandusleppe läbirääkimistest ELi ja Kanada vahel.

Eestit kohtumisel esindanud suursaadiku Euroopa Liidu juures Matti Maasika kinnitusel on 28.-29. novembril Vilniuses toimuva idapartnerluse tippkohtumisel kavas parafeerida Euroopa Liidu assotsiatsioonilepingud Moldova ja Gruusiaga, milles mahukaima osa moodustavad kaubanduspeatükid.

Sellega luuakse ulatuslikud vabakaubanduspiirkonnad EL-i ja partnerriikide vahel. «Euroopa Liit on pakkunud idapartneritele tihedamat poliitilist ja majanduslikku integratsiooni. Vilniuses parafeeritavad või allkirjastatavad lepingud viivadki selle lõimumise täiesti uuele tasandile,» ütles suursaadik Maasikas.

Maasika sõnul soovib Euroopa Liit tippkohtumisel allkirjastada samasuguse assotsiatsioonilepingu teatavatel tingimustel ka Ukrainaga ning seda enne jõustumist osaliselt kohaldama hakata. «Viimasel ajal ilmnenud Venemaa poolsele survele idapartneritele ning tekitatud majandusprobleemide leevendamiseks peab Euroopa Liit olema valmis kasutama WTO reeglite raames lubatud kaubanduse toetusmeetmeid," märkis Matti Maasikas.

«Lisaks Moldova veiniimpordi liberaliseerimisele tuleks kaaluda teistegi kaubandusmeetmete kasutamist, parandamaks pääsu EL-i turule,» täpsustas Maasikas. Kaubandusministrid pidasid lubamatuks Venemaa surve avaldamist eesistujariigile Leedule kaubandustõkete näol.

Ministrid tervitasid Euroopa Liidu ja Kanada vahelise vabakaubandusleppe läbirääkimiste edukat lõppemist täna ennelõunal. Euroopa Komisjoni hinnangul kasvab kaubavahetus ELi ja Kanada vahel lepingu jõustumisel 23 protsenti ehk 26 miljardi euro võrra. «Kanada saavutatud kokkulepe on heaks eeskujuks ja suunanäitajaks ka sarnase leppe püüdlemisel EL-i ja USA vahel, mille üle alustati suvel intensiivseid läbirääkimisi,» kommenteeris Maasikas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles