Võlgades Vilnius paneb panti linnavalitsuse maja

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vilnius
Vilnius Foto: SCANPIX

Vilniuse võimud, kelle võlad ulatuvad sadadesse miljonitesse eurodesse, on otsustanud panna panti linnavalitsuse maja.

Kolmapäeval 16. oktoobril kiitis otsuse heaks ka linnavolikogu.

Kõrghoone, kus linnavalitsus tegutseb, antakse panti Pohjola Pangale ning selle eest soovitakse saada 58 miljonit litti (umbkaudu 17 miljonit eurot), kirjutab Lenta.ru.

Raha võtab vastu munitsipaalettevõte Vilniaus vystymo kompanija. Nagu tunnistas Vilniuse linnapea Arturas Zuokas, tuleneb otsus sellest, et linnavõimudel napib vahendeid.

Kõnealune 20-korruseline hoone valmis aastal 2004 ning läks linnale maksma üle 74 miljoni liti (üle 20 miljoni euro). Mõned aastad tagasi, majanduskriisi keeristes, tahtis linnavalitsus maja maha müüa – mitteametlikel andmetel välismaisele investorile.

Portaali 15min.lt andmetel on Vilniuse omavalitsuse võlg 1,2 miljardit litti (ligi 350 miljonit eurot). Võlgu ollakse muuhulgas alltöövõtjatele, kommunaalettevõtetele ja krediidiasutustele. Aastail 2007-2013 on Vilniuse võlg mitmekordistunud.

Juba mõned kuud tagasi ütles Leedu peaminister Algirdas Butjavicius, et Vilnius on maksevõimetu ning oleks ilma riigi abita pankrotiohus. Samal ajal ei luba Leedu seadused kehtestada pealinnas ajutist otsevalitsust finantskorralageduse tõttu.

Juulis andis rahandusministeerium linnale lühiajalist laenu 12 miljoni liti ulatuses – juba kolmas selline samm käesoleva aasta jooksul. Portaali Delfi.lt andmetel pangad Vilniusele enam laenu ei anna.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles