Vene inspektsioon tekitab Eesti toidutööstustes ärevust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valio piimatööstuse Laeva tehasesse Põhja-Tartumaal jõuavad Venemaa inspektorid praeguse ajakava järgi homme.
Valio piimatööstuse Laeva tehasesse Põhja-Tartumaal jõuavad Venemaa inspektorid praeguse ajakava järgi homme. Foto: Mihkel Maripuu

Idanaabrite kahenädalane inspektsiooniretk Eesti kala- ja piimatööstustes on ärevaks muutnud nii ametnikud kui ka ettevõtjad – Venemaale eksportivate tööstuste inspekteerimine pole küll erakordne, kuid selle tulemus on alati ettearvamatu, et mitte öelda poliitiline.

Veterinaar- ja toiduameti peadirektor Ago Pärtel on isiklikult Vene inspektoreid saatmas ja esimesed tööstused on juba üle vaadatud. Tema sõnul käivad venelased Eestis tööstusi auditeerimas iga paari-kolme aasta tagant. Tänavu on nad käinud ka Kreekas, Saksamaal, Hollandis ja Leedus. «Kuna soovime Venemaale müüa, siis inspekteerimisest keeldumiseks meil alust ei ole,» ütles Pärtel.

Oktoobri alguses teatas Venemaa, et peatab piimatoodete kehva kvaliteedi tõttu nende sisseveo Leedust, ja ka Hollandi piimatoodete kontroll andis mitterahuldava tulemuse.

Inspektsiooni tulemusi pole võimalik ennustada. «Vaadates, milline tulemus viimase paari-kolme aasta jooksul teistes liikmesriikides on olnud, siis otsuseid on olnud erinevaid. Leedu näide on üks ebameeldivamaid,» rääkis Pärtel.

Tema sõnul võtavad idanaabrite inspektorid kaasa kogu viimase kolme aasta asjakohase dokumentatsiooni – enesekontrolli korras võetud proovid, järelevalve proovid ja aktid, leitud puudused ja nende kõrvaldamine ning kõik eksporti puudutavad paberid.

Eile olid inspektorid Põlvas Tere piimatööstuses ja Pärnus Japsi kalatööstuses.

Japsi juhi Arved Sooviku sõnul on inspektorid sõbralikud. «Seda, kas see tähendab head või halba, kuuleme alles kuu aja pärast,» ütles ta. «Kontroll ei ole teistmoodi kui Brüsseli kontrollid. Mind see ei hirmuta, ma olen ennegi eksameid teinud.»

 Valio Eesti tegevdirektori Maido Solovjovi sõnul peavad asjad tööstustes niikuinii korras olema. «Aga audit on audit ja ärevust see kindlasti Eestis tekitab,» selgitas ta.

Solovjov ütles, et Venemaa toodab vähem piimatooteid, kui turg nõuab. «Isegi kui Eesti tehaste eksport mõneks ajaks keelataks, siis see ei tähenda, et pikemas perspektiivis sinna enam tooteid ei müüda,» rääkis ta. «Müüdud on Venemaale viimased 20 aastat – hädasid on olnud ka varem ja hädasid tuleb ka tulevikus.»

Pärtel rõhutas, et vaieldamatult on nii Eesti piima- kui ka kalaettevõtetele Vene turg väga oluline ning nii ettevõtted kui ka tema juhitav amet annavad endast parima, et inspektsiooni hinnang oleks võimalikult soodne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles