Veokite teemaks võib jõuda ka Eestisse

Marti Aavik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Raigo Pajula

Ka Eesti võib hakata koguma raskeveokitelt maksu teede kasutamise eest, paljudes Euroopa riikides on selline maks juba sisse seatud ning seda plaanib teha ka Soome.


Praegu uurib majandusministeerium, kas ja millistel tingimustel teemaksu kehtestamisel mõtet oleks, ütles asekantsler Eero Pärgmäe Postimees.ee'le. tegeliku maksukogumise alguseni 2009. aasta jaanuaris kindlasti veel ei jõuta.

«Põhimõttelise otsuse, kas minna selle maksuliigi väljatöötamisega edasi või mitte, tahaks teha kuu või paari jooksul,» sõnas Pärgmäe.

Eestis juba kogutakse raskeveokitelt aastamaksu, mis peaks katma üldise keskkonnakahju. Teine maksustamise võimalus on teemaksu kogumine, mida paljud Euroopa riigid juba kasutavad.

Teemaksu süsteem on rakendunud Leedus ja läheb peagi käiku Lätis, ütles Pärgmäe.

Asekantsleri sõnul on enne maksu kehtestamist vaja täpset uuringut, et mitte seada Eesti vedajaid välismaistest halvemasse olukorda.

«Eesti on Shengeni ruumis ja Läti piiril praegu keegi veokeid ei registreeri,» ütles Pärgmäe. Selle tõttu on muuhulgas vaja enne otsuste tegemist tellida veokite loendus.

Raskeveokite maksu ei koguta üldiselt mitte läbitud kilomeetrite eest, vaid müüakse pileteid, mis annavad õiguse näiteks päeva, kuu või pikema aja vältel konkreetse riigi teedel liikuda.

Euroopa Komisjon on soovitusliku maksumäärana välja pakkunud 11 eurot päevas. «Kuu ja kvartalipiletid annavad kindlasti soodsama päevahinna,» sõnas Pärgmäe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles