Putin pakub Ukrainale tuumaenergia lepingut

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: SCANPIX

Venemaa peaminister tegi eile õhtul Ukrainale enda sõnul suurejoonelise pakkumise ühendada kahe riigi tuumaenergia tootmine ning andis mõista, et koos võiks elektrienergia ekspordist rohkesti tulu lõigata.

Koduteel Itaaliast Kiievisse põiganud Putini pakkumine on järjekordne märk Moskva püüdlustest endine liiduvabariik taas rohkem oma tiiva alla saada.

«Me oleme just pannud kokku ühe pakkumise, mida tahaksime teiega arutada,» ütles Putin Kiievis Ukraina vastvalitud Moskva-meelsele presidendile Viktor Janukovitšile.

«Tegemist oleks meie tuumasektorite laiapõhjalise koostööga. Me pakume enamusosalust, mis ühendaks meie uue põlvkonna tuumatehnika ja kütusetsükli.»

«Kui see mõte tundub Ukraina spetsialistide jaoks liiga revolutsiooniline, siis võime tegutseda etapiviisiliselt,» lisas Putin.

Ootamatu pakkumise kohaselt tekiks tõeline Euroopa tuumagigant, mis põhineks hiiglaslikul tuumatööstusel, mille mõlemad rahvad Nõukogude Liidult pärisid.

Irooniat lisab asjale ajastus, nimelt tehti pakkumine Tšernobõli tuumakatastroofi 24. aastapäeva eelõhtul. See maailma suurim tuumaõnnetus leidis aset Kiievist veidi põhja pool, Nõukogude päevil, mil Kiiev Moskva käpa all oli.

Vastuoluline pakkumine tuli pahal ajal ka selles mõttes, et just täna on Kiievi jaoks poliitiliselt pingeline päev, mil nii Vene kui Ukraina seadusandjad hääletavad presidentide Janukovitši ja Medvedevi poolt möödunud nädalal sõlmitud energiatarnete ja sõjaväeliste sidemete leppe ratifitseerimise üle. See lepe on tekitanud Ukrainas sügavat lahkmeelt ning kindlasti võetakse ka tuumaettepanekut Ukrainas kui Moskva katset sealmail rohkem kanda kinnitada.

Kui mõlema riigi seadusandjad presidentide leppe ratifitseerivad, jääb Vene sõjalaevastik vastutasuks 30 protsenti odavama Vene gaasi eest pikemaks ajaks Krimmi Sevastoopoli sadamasse.

Analüütikute sõnul aitaks leping Ukrainal majanduslangusest väljuda. Ukraina opositsioon ekspeaministri Julija Tõmošenko juhtimisel lubas aga eile ratifitseerimise iga hinnaga blokeerida. Nad väidavad, et lepe kujutab endast Ukraina riikliku sõltumatuse ja suveräänsuse reetmist. Tänaseks on plaanitud uued protestiavaldused.

Putin üritas eile hilisõhtul Ukraina liidreid igatepidi veenda kahe riigi majanduste integreerimise kasulikkuses, mainides lisaks mitmetele muudele ettepanekutele ka lennutööstuste liitmise võimalust.

Tuumaenergia leppe kohta ütles Putin aga järgmist: «Meil on suured plaanid järgmise 10 aastaga oma tootmist kahekordistada. Me võiksime koos välisturgudel tegutseda.»
Ühtlasi väljendas Putin imestust selle üle, miks Tõmošenko nii kaljukindlalt Musta mere laevastiku Ukrainas viibimise pikendamise vastu seisab. Üritades tema positsiooni nõrgestada, ütles Putin, et Tõmošenko olevat mullu peaministritoolis istudes ise sedasama mõtet hellitanud.

Copyright The Financial Times Limited 2010.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles