Putin ja Berlusconi arutavad Kaliningradi tuumajaama rajamist

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia peaminister Silvio Berlusconi (vasakul) ja Venemaa Föderatsiooni peaminister Vladimir Putin Gerno lähistel asuvas Villa Gernettos.
Itaalia peaminister Silvio Berlusconi (vasakul) ja Venemaa Föderatsiooni peaminister Vladimir Putin Gerno lähistel asuvas Villa Gernettos. Foto: Reuters/ScanPix

Itaalia energiaettevõte Enel ja Vene energiakontsern Inter RAO UES jõudsid esialgsele kokkuleppele, mille kohaselt asutakse uurima Kaliningradi oblastisse tuumareaktori ehitamise võimalikkust.


Eneli juht Fulvio Conti ja Inter Rao Uesi esimees Boris Kovaltšuk andsid allkirjad ühisele memorandumile. Samal ajal kohtus Itaaliasse visiidile saabunud Venemaa peaminister Vladimir Putin Lesmos asuvas villas oma Itaalia kolleegi Silvio Berlusconiga, et samuti tuumajaama rajamist arutada, vahendas uudisteagentuur AFP.

Enel ja Inter RAO UES teatasid ühisavalduses, et Kaliningradi tuumajaama projekt on esimene avaliku ja erasektori koostöö tulemus, kuhu on kaasatud ka erasektori raha. Seni on kõik Vene tuumajaamad olnud riiklikud.

Kaliningradi oblastisse plaanitava VVER 1200-tüüpi Balti tuumaelektrijaama esimene energiaplokk peaks valmima 2016. aastal, teine aga 2018. aastaks. Mõlema võimsuseks on 1170 megavatti.

Vene valitsuse veebilehtede andmetel ehitatakse uus tuumajaam Nemani linna alale Nemunase jõe vasakkaldal, kohe Leedu piiri vastu.

Kaliningradi tuumajaam on osa kokku 53 miljardi rubla (üle 20 miljardi krooni) suurusest tuumaprogrammist, mille Putin on andnud oma heakskiidu. Selle kohaselt ehitatakse aja jooksul üsna mitu uut tuumaelektrijaama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles