Venemaa ja Austria sõlmisid South Streami leppe

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa Föderatsiooni peaminister Vladimir Putin (vasakul) ja Austria kantsler Werner Faymann.
Venemaa Föderatsiooni peaminister Vladimir Putin (vasakul) ja Austria kantsler Werner Faymann. Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Venemaa peaminister Vladimir Putin ja Austria kantsler Werner Faymann sõlmisid laupäeval lepingu, mille alusel asuvad riigid tegema koostööd gaasitoru South Stream ehitamiseks.


«Me tahame selle projekti iga hinna eest täide viia, teadmisega, et meie tarned Euroopa klientidele peavad olema mitmekesised,» lausus Putin enne lepingu allkirjastamist antud pressikonverentsil, vahendas uudisteagentuur AFP.

«Me ei ole teiste gaasitorustike vastu,» lisas peaminister, kelle sõnul suudab Venemaa gaasiga varustada kõiki oma kliente. «Küsimus pole selles, kas Venemaa suudab nõudlust rahuldada, küsimus on, kuidas mitmekesistada tarneteid Euroopa klientidele. Lahendus sellele probleemile on South Stream.»

Austria kantsleri sõnul ei lähe koostöö Vene riikliku energiagigandi Gazpromiga vastuollu, seda vaatamata asjuolule, et South Streami suurprojekt konkureerib ELi plaanitava Nabucco-nimelise gaasijuhtmega Türgi ja Austria vahel, millega Austria on samuti ühinenud.

«Me ei näe mingit huvidekonflikti. Vastupidi, see tähendab haarde laiendamist ja seda, et meil on rohkem võimalusi,» kinnitas Faymann, kelle sõnul ei suurenda koostöö Gazpromiga ELi sõltuvust Venemaa gaasist.

Putin oli aga konkureeriva naftatorustiku osas kriitiline ning rõhutas, et kui South Streami projekti käivitamiseks on olemas kõik vajalikud lepingud Euroopa partneritega, siis Nabucco varustamise osas pole sõlmitud veel ühtegi lepingut.

Ka andsid Vene energeetikaminister Sergei Šmatko ja Austria majandusminister Reinhold Mitterlehner allkirjad valitsustevahelisele lepingule South Streami gaasitoru kasutamise osas. Austria energiaettevõte OMV juht Wolfgang Ruttenstorfer ja Gazpromi juhatuse esimees Aleksei Miller sõlmisid veel ka teise koostöölepingu.

Mööda Musta mere põhja kulgev South Stream hargneb Bulgaarias kaheks. Üks haru suundub Kreeka kaudu Itaaliasse ning teine Serbia ja Ungari kaudu Austriasse.

Kava kohaselt läheb koostöös Itaalia suurfirmaga ENI rajatav South Stream maksma hinnanguliselt 20 miljardit eurot (313 miljardit Eesti krooni) ja Lõuna-Euroopa riike gaasiga varustav projekt peaks valmima 2015. aastaks. Gazprom loodab, et South Stream hakkab projektiga ühinenud riikidesse tarnima 63 miljardit kuupmeetrit gaasi aastas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles