Venemaa ja Austria allkirjastasid South Streami gaasijuhtme lepingu

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa peaminister Vladimir Putin ja Austria kantsler Werner Faymann 24.aprillil Viinis pressikonverentsil.
Venemaa peaminister Vladimir Putin ja Austria kantsler Werner Faymann 24.aprillil Viinis pressikonverentsil. Foto: SCANPIX

Venemaa ja Austria sõlmisid eile Viinis lepingu, millega Austria ühineb South Streami gaasiprojektiga.


Torujuhtme kaudu peaks aastas Musta Mere kaudu Bulgaariasse ning sealt Itaaliasse ja Austriasse jõudma 31 miljardit kuupmeetrit Venemaa maagaasi, vahendab Ria Novosti.

Lepingu allkirjastasid Venemaa peaministri Vladimir Putini ja Austria kantsleri Werner Faymanni juuresolekul Venemaa energiaminister Sergei Šmatko ja Austria majandusminister Reinhold Mitterlehner.
Leping oli projekti alustamiseks vajalik viimane samm.

Torujuhe peaks tegevust alustama 2015. aastal ja selle võimsus peaks lõpuks ulatuma 63 miljardi kuupmeetrini, moodustades 35 protsenti Venemaa gaasitarnetest Euroopasse.

Venemaa on projekti puudutavad lepingud juba sõlminud Bulgaaria, Serbia, Ungari, Sloveenia ja Horvaatiaga.

South Streami projekt on osa Venemaa püüetest vähendada sõltuvust transiitriikidest, eriti Ukrainast ning selles nähakse rivaali Euroopa Liidu Nabucco projektile, mis samuti peaks transportima Kaspia ja Kesk-Aasia gaasi Euroopasse, kuid läheks Venemaast mööda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles