Chrysler: tänavu tõuseme pinnale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Chrysler 200C.
Chrysler 200C. Foto: Reuters / Scanpix

Juunis pankrotist väljunud Chrysler teenis esimeses kvartalis 143 miljonit dollarit ärikasumit, genereeris 1,5 miljardit dollarit sularaha ning on enda sõnul teel selles suunas, et aasta lõpuks ots otsaga kokku tulla.

2010. aasta esimese kolme kuu netokahjumina kandis USA autotootja ette 197 miljonit dollarit ning tegi esmakordselt avalikult teatavaks ka mulluse 4. kvartali 2,7 miljardi dollari suuruse netokahjumi.

Chrysleri ja Fiati juht Sergio Marchionne ütles, et paranenud tulemused annavad «selgesti märku», et Chryslerile 2010. aastaks seatud eesmärk kahjumist välja ronida on reaalselt saavutatav.

Samal ajal tuli Fiat juba avakvartaliga enam vähem ots otsaga kokku ning kinnitas, et neil õnnestub igal juhul aasta lõpuks vähemalt 1,1 miljardi euro suurune ärikasum teenida ning kärpida netovõlg 5 miljardi euro piirimaile.
Marchionne kandis mõlema firma tulemused ette Fiati viieaastase äriplaani esitlusel Torinos. Fiat omandas möödunud aastal Chrysleris 20-protsendilise osaluse, et suurendada oma haaret ning tõmmata alla Fiattide tootmise üldkulusid.

Chrysleri 143 miljoni dollariline ärikasum oli möödunud aasta neljandast kvartalist 410 miljoni võrra etem. Edasimineku võti oli range hinnadistsipliin ning uue suure RAM pikapi edukas lansseerimine.

USA autotootja kinnitas ka omalt poolt, et nende eesmärk on jätkuvalt 2010. aastal põhitegevusega kahjumist välja tulla.

Firma sõnul ollakse omadega graafikus, et novembris kinnitatud viie aasta äriplaani kohaselt 2010. aasta lõpuks maksude ja kulumieelselt 40-45 miljardit dollarit netokäivet tekitada ning 2,5-2,7 miljardit brutokasumit teenida.

«Ma usun, et Chrysler tuleb oma 2010. aasta eesmärkidega toime,» ütles Marchionne ning tegi täielikult maha analüütikud, kes hiljuti Chrysleri väljavaadete osas skeptitsismi üles näitasid.

Marchionne sõnutsi langesid analüütikud oma arvamusavaldustega bulvariajakirjanike tasemele. «Meie äris loevad vaid faktid,» ütles ta.


Copyright The Financial Times Limited 2010.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles