Eesti Energia juhid otsivad firma börsileviimise kavale toetajaid

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Energia juhatuse esimees Sandor Liive teeb firma börsileviimiseks propagandatööd, plaani häälekaim toetaja on majandusminister Juhan Parts.
Eesti Energia juhatuse esimees Sandor Liive teeb firma börsileviimiseks propagandatööd, plaani häälekaim toetaja on majandusminister Juhan Parts. Foto: Toomas Huik

Eesti Energia juhid meelitavad välja toetusavaldusi oma börsiplaanile, ainult vanad mehed Eesti Teaduste Akadeemiast on nende mesijutule kurdiks jäänud.

Eesti Energia Kaevanduste ametiühingu usaldusisikud käisid eile Tallinnas koolitusel, kus neile räägiti aktsiatest ja nendega kauplemisest.

«Aktsia on meie jaoks võõras ala, sest kaevur ei ole finantsküsimustega kursis,» ütles põlevkivitootjate ametiühingu esimees Valdor Ernits. «Usaldus­isikud räägivad aktsiatest kaevuritele.»

Kuigi kaevurid ei tea, kuidas toimib börs ja neil ei pruugi napist kaevuripalgast jätkuda ka energiafirma IPO-l aktsiate märkimiseks, tegid Eesti Energia töötajate viis ametiühingujuhti hiljuti avalduse, milles toetavad vähemusosaluse minekut börsile.

Ilukõneline rahvaaktsia

Ernits ütles, et ametiühingud arutasid ettevõtte juhtkonnaga investeerimisplaane ja leidsid ühiselt, et börsile minek on kõige mõistlikum lahendus.

«Oleme investeeringuvajadustega kursis, need on suured summad, mis lähevad tehnika ja töötingimuste parandamiseks, need on meie meeste töökohad,» lausus Ernits.

Eesti Teaduste Akadeemia akadeemikuile ei ole energiafirma börsiplaani osas aga mitte miski selge. Kõige teravamalt on selle vastu akadeemik Endel Lippmaa.

«Teaduste akadeemia juhatuse, energeetikanõukogu ja minu isiklik seisukoht on Eesti Energia börsiplaani suhtes kindlalt eitav,» lausus Lippmaa.

Tema kolleeg Anto Raukas on sõnades märksa ettevaatlikum. «Teaduses pole üldse ilus niimoodi öelda, et oleme kategooriliselt vastu,» ütles Raukas. «Kuna meil ei ole piisavalt infot, kuhu raha läheb ja kui palju Eesti Energial reaalselt raha vaja läheb, siis suhtume vähemusosaluse noteerimisse börsil ettevaatlikult.»

Teaduste akadeemia energeetika nõukogu on börsiplaani arutanud märtsis ja ka aprillis. Eesti Energia juhatuse esimees Sandor Liive käis isiklikult akadeemikuid veenmas. Paraku edutult. Raukas märkis: Liive oleks soovinud, et akadeemikud oleks teinud IPOt toetava avalduse.

«Ma ei karda NRG-tehingu kordumist, aga ikkagi oleme ettevaatlikud,» ütles Raukas. «Eesti Energia börsile viimine on Eestile nii oluline küsimus, et seda ei saa kergemeelselt otsustada.»
Sandor Liive väitel pole aga tõsi, justkui oleks ta viimastel kuudel organiseerinud energiafirma börsilemineku plaanile erinevate organisatsioonide toetusavaldusi.

«Ajakirjandus pingutab üle, nagu tavaliselt,» kostis Liive. «Kui mõni organisatsioon tahab ühiskonda mõjutada, tuleb tal olulistes küsimustes seisukoht võtta. Eesti Energia börsiteema on juba pool aastat päevakorral olnud, ma imestan, et selles küsimuses seisukohti ei võeta.»

Energiafirma börsiplaani kõige häälekam müügimees on kahtlemata majandusminister Juhan Parts, kes räägib 5000 töökohast ja rahvaaktsiast. Parts jätab küll lisamata, et rahvaaktsia on pigem ilukõneline epiteet, mis rahamaailmas sentigi ei maksa.

Tööandjad toetavad

Tallinna börsi juht Andrus Alber kinnitas, et esmasel aktsiaemissioonil tohib ja saab seada piiranguid, mis lubavad Eesti elanikel või Eesti Energia töötajail ja klientidel soodustingimustega aktsiaid osta.

«Hilisem kauplemine väärtpaberiga ja selle hinna kujunemine toimub avalikul väärtpaberiturul kõigile sarnastel tingimustel,» ütles Alber. 

Oma poolehoidu aktsiaemissioonile on kinnitanud tööandjate keskliit, samuti kaubandus-tööstuskoda. Viimased olid küll tööandjaist märksa vaoshoitumad, kutsudes valitsust otsust tegema.
Kaubandus-tööstuskoja peadirektor Siim Raie märkis, et börsiteema tõi koja juhatuse päevakorda Eesti Energia nõukogu esimees Jüri Käo.

Valitsus arutab Eesti Energia börsile viimist mai algul. Peaminister Andrus Ansip on IPOsse seni ettevaatlikult suhtunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles