Eesti Pank: kodumaine hinnatõus pidurdumas

Marti Aavik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

Kuigi eelmise aasta juuliga võrreldes on hinnatase endiselt 11,1 protsenti kõrgem, on üldise majanduse jahenemise tõttu sisemajanduslik inflatsioon järjekindlal alanemistrendil.


«Palgatõus on küll aeglustunud, kuid praeguse majandusseisu jaoks on endiselt vajalik kodumaiste survete edasine alanemine,» ütles Eest Panga ökonomist Martin Lindpere.

Juulis tõusid tarbijahinnad 0,7 protsenti, millest peaaegu pool tuli kuu alguses jõustunud alkoholiaktsiisist.


Tööstuskaupade aastane hinnatõus alanes juulis 2 protsendini. Jaanuar ja juuli on nii Eestis kui ka enamikes Euroopa riikides kujunenud allahindluste perioodiks.

Eestis tehti käesoleva aasta juulis kestvuskaupadele küll suuremaid hinnasoodustusi kui eelnenud aastal, ent Euroopa keskmisest jääb see endiselt maha - allahindlusprotsent on madalam ning katab väiksemat osa kaubavalikust.

Kuigi üksikute kaupade allahindlused poes on ulatuslikud, jääb keskmine rõivaste ja jalatsite hindade alanemine 1 kuni 2 protsendi piiresse, Euroopa Liidus keskmisena on alanemine peaaegu 5 protsenti.

Väliskeskkonnas kujundas juulis hinnatõusu peamiselt nafta. Tänu mootorikütusele jätkus euroalal inflatsiooni tõusulaine, jõudes 4,1 protsendini. Viimaste nädalate jooksul on toornafta viimaks tublisti odavnenud ning see loodetavasti takistab väliskeskkonna inflatsioonil endises tempos edasi kerkida.

Toornafta hind mõjutab otseselt Eestisse imporditava maagaasi ja seeläbi ka soojusenergia hinda, mistõttu on oluline, kas sügishooaja lepingutes on nafta viimaste nädalate hinnalangus sees või mitte.

Augustis kujuneb kuine hinnatõus Eestis eeldatavasti viimase paari aasta üheks madalamaks. Sellele aitavad kaasa sesoonne toidu odavnemine ning alanenud mootorikütuse hinnad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles