Maaleht: piimatööstuste ülbus üha kasvab

Marti Aavik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

Piimaauto ei lähe enam isegi 20 lehmaga tallu, piimatööstuste diktaat sunnib talunikke koonduma ühistutesse või hakkama piimakarja asemel lihaveiseid kasvatama.


Ligemale veerandi kogu Eestis varutud piimast ostab kokku AS Valio Eesti, mille ostudirektor Rein Nigul ei salgagi, et väiketootjatele makstakse suurte omast madalamat hinda ning nimetab põhjusena logistikakulusid piima kogumisel, kirjutab

Maaleht

.

«Väikestega teevad nad, mis tahavad, ega nad minu käest ei küsi,» ütles Harjumaal Kivi-Lillemäe talus 15 lehma pidav Otto Ruut müüb E-Piimale üle päeva pool tonni piima saades ühe kilo eest 3 krooni ja 80 senti.

Lääne-Virumaal panid talunikud seljad kokku ning moodustasid pärast plusside ja miinuste kokkuarvamist ühistu, millelt kombinaat nüüd piima ostab kallima hinna eest kui üksiktootjale makstakse, ehkki piimaaauto sõidab jätkuvalt igasse ühistusse kuuluvasse tallu eraldi.

Ajaleht toob ka näite majapidamisest, kus piimalehmade kasvatamisest hoopis loobuti, nüüd kosuvad talus lihaveised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles