Lennufirmad survestavad riike õhuruumi avama

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuhapilv.
Tuhapilv. Foto: SCANPIX

Islandi tuhapilve tõttu iga päev 2,9 miljardist kroonist ilma jäävad lennufirmad peavad Euroopa üldist lennukeeldu põhjendamatuks ning sunnivad valitsusi oma õhuruumi järk-järgult avama.


Rahvusvahelise õhutranspordi ühenduse (IATA) hinnangul tekitab praegune vulkaanikriis lennufirmadele suuremat kahju kui 2001. aasta 11. septembri terrorirünnakud.

IATA juhi Giovanni Bisignani andmeil jääb firmadel tuhapilvede tõttu päevas saamata vähemalt 250 miljonit dollarit. Viie päevaga on firmad kaotanud vähemalt miljard dollarit. Veel reedel hindas ühendus päevakahjuks 200 miljonit dollarit (2,3 miljardit krooni).

Euroopa Liidu transpordiministrid pidasid eile edasise tegevuse üle tõsiselt nõu, aga otsust tunnistada õhusõit tingimusteta turvaliseks ei julgenud langetada keegi. Lepiti kokku, et piiranguid leevendatakse järk-järgult.

Eesti õhuruum on täna liikluseks avatud kella kolmest öösel esialgu kella üheksani hommikul, kuid see ei pruugi tähendada, et lennud väljuvad Tallinna lennujaamast.

Britid otsustasid Šotimaa õhuruumi avada hommikul kell seitse ning sama loodetakse päeva jooksul teha ka teiste saareriigi lennujaamadega. Prantsusmaa ja Saksamaa lubavad lende vaid osaliselt ning kõiki ettevaatusabinõusid tarvitusele võttes.

Brüsselis paikneva lennundusagentuuri Eurocontrol andmetel tõusis eile Euroopas õhku vaid kolmandik lendudest ehk 8000–9000 tavapärase 28 000 asemel.
Lennutegevuse peatamise vastu on kõige julgemalt sõna võtnud pühapäeval proovilennul piloodiks olnud British Airwaysi juht Willie Walsh.

Suurbritanniast õhku tõusnud Boeing 747 lendas läbi tuhapilve ning tegi kahe tunni ja 46 minuti pikkuse proovilennu Atlandi ookeani kohal. Wals­hi hinnangul oli lennurisk minimaalne ja üldine lennukeeld põhjendamatu.

Õhuruumi avamisest ei ole muidugi huvitatud ainult lennufirmad. Neljapäevast saadik on miljonid ärireisijad ja puhkusele sõitjad ooterežiimile sunnitud, halvatud on üleilmsed kaubaveod ja teistegi firmade äritegevus.

Raha ei saa sunnitud reisil olles otsa mitte ainult eestimaalastel. Nii kurtis kaks aastat Austraalia-reisiks raha kogunud kahe lapsega briti abielupaar AP-le, et pidid esimesel ooteööl hotellitoa eest maksma 150 Austraalia dollarit, kuid tasu tõsteti nõudluse suurenedes enam kui kahekordseks. Andrew ja Debbie Jackmanil õnnestus küll hind 160 dollarile tagasi kaubelda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles