Tuhapilv langetas lennufirmade aktsiaid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX.

Lennufirmade aktsiad kukkusid eile Euroopa kohal tihenenud vulkaanituha pilve tõttu järsult, kuna ametiisikute sõnutsi võivad lennud olla häiritud ka algaval nädalal.


Lennujuhtimise agentuuri Eurocontrol hinnangul jäi eile ära ligikaudu 16 000 lendu ehk peaaegu 60 protsenti keskmisest päevasest lennuliiklusest. Oma õhuruumi sulges lennuliiklusele ligi tosin riiki.



Pilve kandudes kontinendi suunas avati Šotimaal ja Iirimaal küll mõned lennuväljad, kuid odavlennufirma Rynair tühistas lennud enam kui 12 Põhja-Euroopa sihtjaama vähemalt esmaspäeva lõunani.



Ülejäänud lennujaamad pandi aga üksteise järel kinni, mis juhatas mõned analüütikud järelduseni, et lennuliinid võivad kokkuvõttes kanda kahjumit kuni 1 miljardi dollari ulatuses.



Üle kogu kontinendi tormati ummisjalu busside ja laevade peale, rääkimata ülekoormatud ja eeltellimustesse uppunud Eurostari raudteest.



Üks Suurbritannia eralennukite prahtija väidab, et talle pakuti 100 000 naelsterlingit ükskõik millise lennuki eest, kui keegi vaid julgeks lennukeelust üle astuda ja firma advokaadid Londonist Prantsusmaale äritehingut vormistama lennutada.



Briti meteoroloogiakeskuse andmetel võib tuulte tõttu tuhka saarte kohale juurdegi tulla, kui Eyjafjallajökulli vulkaan just purskamist ei lõpeta.


Euroopa suurimate lennufirmade, näiteks British Airwaysi, Lufthansa ja Air France-KLMi aktsiad on juba langenud enam kui 3 protsendi võrra.



Euroopa Lennuliinide Assotsiatsiooni peasekretär Ulrich Schulte-Strathaus on väljendanud muret selle üle, kuidas võimud lennupiiranguid rakendavad.



«Meid teeb murelikuks see, et erinevate riikide valitsused võivad rakendada õhuruumi sulgemise ja piirangute ajalise kehtivuse osas erinevaid kriteeriume. On ülimalt oluline, et õhuruumi taasavamise puhul ei tehtaks isepäiseid ja ennatlikke otsuseid,» ütles ta.





Copyright

The Financial Times Limited 2010.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles