Hong Kong läks riskantsete investeeringute teed

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hongkong
Hongkong Foto: SCANPIX

Hong Kongis keskpanga rolli täitev valuutakomitee HKMA paigutab oma paisuvad rahareservid lennukamatesse ja kõrgema tootlusega riskifondidesse ja erakapitali.


Olukorraga tuttavate allikate sõnul on komiteelt juba laekunud summasid erakapitalifirmasse KKR, investeeringuid on tehtud ja läbirääkimisi peetud muuhulgas selliste ettevõtetega nagu Bain ja Blackstone.

Lisaks suuremate summade paigutamisele riskifondidesse ja erakapitalifirmadesse - millest paljud tegutsevad Aasia suunal - kaalub komitee ka kopsakamaid investeeringuid Hiina sisemaale.

Pööre alternatiivsete investeeringute suunas tähendab HKMA jaoks kursimuutust, kuna senini on oma miljardeid turvalistes likviidsetes varades talletatud.
Seadus nõuab, et komitee tagaks oma valuutat USA dollaritega, millega Hong Kongi raha juba 1983. aastast alates seotud on.

Nüüdseks on komiteel aga Hong Kongi dollari tagamiseks vajalikust summast juba niipalju enam reserve kogunenud, et võib julgelt ka riskantsemaid investeeringuid sooritada.

«Neil on palju rohkem raha, kui Hong Kongi dollari stabiilsuse säilitamiseks vaja,» ütles valuutakomitee endine juht Joseph Yam.

Viimastel aastatel on nii Hiina sisemaal kui välismaal valitsenud suur nõudlus Hong Kongi dollarite järele, et nende eest regioonis aktsiaid ja varasid soetada, ning see on täitnud komitee kirstud ülevoolavalt USA dollaritega. 2008. aasta lõpuks oli neil valuutafondis kokku 1560 miljardit Hong Kongi dollarit.

HKMA viimase aastaaruande järgi ei ole nad esmajärjekorras investeerimisfond. Samas lisatakse, et fondi summeeritud aastatulu alates aastast 1994 on 6,1 protsenti, mis ületab paljude teiste riigifondide saavutused.

Üks HKMA seisukohtade ja mõtteviisidega kursis olev isik ütles, et nüüd on tekkinud ruumi «ettevaatlikult ja järk-järguliselt» investeeringuid mitmekesistada.

Ühe rahvusvahelise erakapitali fondi Aasia osakonna juhi sõnul on HKMA mandaat küll erinev, kui näiteks Singapuri valitsusfondil GIC, kuid «pikaajalisteks tulusateks investeeringuteks jagub neil varusid küll».

HKMA ajab taga kõrgeid kasumeid ja seab investeeringute puhul oma tingimusi, nõudes näiteks võimalusi kanda oma summad eraldi kontodele ja mitte otse suurtesse fondidesse.

Komitee ise keeldus oma investeeringuid kommenteerimast ja ütles vaid, et nende juhatuse tegevust «kontrollitakse ja jälgitakse regulaarselt». KKR, Bain ja Blackstone keeldusid kommentaaridest kui üks mees.

Copyright The Financial Times Limited 2010.  


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles