Toll avastas suure koguse Hiinast ja Lätist tulnud võltskaupa

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võltsitud kaup.
Võltsitud kaup. Foto: MTA

Maksu- ja tolliamet avastas jaanuaris ja veebruaris mitu suurt saadetist võltsitud kaubamärgiga tooteid - kokku ligi 174 000 tükki erinevaid riideesemeid, jalatseid, kosmeetikatooteid ja aksessuaare, millest suur osa on pärit Hiinast.


26. jaanuaril saabus Hiinast Eestisse tollilattu kaubasaadetis kogukaaluga 15 704 kg, mis vastavalt riskianalüüsile suunati läbivaatusele. Kontrolli tulemusel tekkis kahtlus 21 kaubamärgi intellektuaalse omandi rikkumises, mis tänaseks on ka kaubamärgi omanike poolt kinnitatud. Kinni peeti üle 4000 riideeseme, jalatseid ja tehnikat.

Äravõetud Sony fotokaamerate hinnanguline originaalväärtus on kokku 1,9 miljonit krooni ja Nike spordijalatsite väärtus 111 000 krooni.

14. veebruaril suunati läbivaatusele Lätist Eestisse saabunud kaubasaadetis. Kontrollimisel tekkis kahtlus 9 kaubamärgi võltsimises. Saadetises oli üle 14 000 käekella, lisaks rõivaid ja kosmeetikatooteid. Kokku peeti kinni üle 60 000 toote. Kinnipeetud 1940 Nike jope originaalväärtus on kokku hinnanguliselt 480 000 krooni ja sama kaubamärgi dresside väärtus 1,6-3,2 miljonit krooni.

Samal päeval jõudis Lätist Eestisse teinegi kaubasaadetis, kokku 20 809 kg riideesemeid, mille kontrollimisel tekkis tollitöötajatel kahtlus kaubamärgi intellektuaalse omandi rikkumises. Kinni peeti üle 61 000 riideeseme.

22. veebruaril kontrolliti riskianalüüsist lähtuvalt Hiinast Eestisse saabunud jalatsisaadetist. Tuvastati kahe kaubamärgi võltsimine ning kinni peeti kokku ligi 3000 paari jalatseid.

Märtsi keskel avastati Lätist Eesti tollilattu saabunud kauba kontrollimisel viit erinevat kaubamärki kandvad võltsimise tunnustega jalatsid, mida oli kokku ligi 25 000 paari, lisaks olid saadetises samade firmade logodega kilekotid.

Avastatud võltstooted kannavad selliseid kaubamärke nagu Louis Vuitton, Cucci, Marc Jacobs, Fendi, Burberry, Iceberg, Chanel, Dior, Miu-Miu, Prada, MaxMara, Dolce & Cabbana, Hermes, Helena Rubinstein, Nike, Adidas jt.

Möödunud aastal avastas Maksu- ja Tolliamet tollikontrolli tulemusel kokku 151 000 ühikut intellektuaalset omandit rikkuvat kaupa. Peamiselt oli tegemist jalatsite ja riidekaubaga, aga avastati ka näiteks võltsitud Viagra tablette, komme ja lõhnaõlisid.

Kui konfiskeeritud võltskaubalt on võimalik logod eemaldada, saab originaalkaubamärgi omaniku loal tekstiilitooteid ja jalatseid üle anda hoolekandeasutustele. Möödunud aastal andis amet hoolekandeasutustele üle 12 000 ühiku rõivaesemeid ning jalatseid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles