Kas klient on kuningas või kloun?

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimesed kärudega Bauhausi avamisel.
Inimesed kärudega Bauhausi avamisel. Foto: Toomas Huik

Täna hommikul tõusid sajad inimesed kella 4-5 ajal varahommikul üles, panid riidesse, võtsid aiakäru ja läksid pealinna tänavatele. Kummaline käitumine. Veelgi kummalisem - jõudnud keset Lasnamäge, võtsid nad kätte trummipulgad ja hakkasid vastu oma kärusid taguma. Miks?

Lihtne vastus on, et kaupmees käskis. Kaupmees käskis hommikul vara üles tõusta, kaupmees käskis käruga mööda linnatänavaid jalutada ning kaupmees andis pulgad ja käskis käru peal trummi lüüa. Miks kaupmees seda tegi?

Kaupmees tahtis tähelepanu ja seda ta ka sai. Kohal olid fotograafid, lehes kirjutati. Nii said toimunut vaadata ja oma meelt lahutada ka need eestimaalased, kes kaupmehe käsku täita ei saanud või ei tahtnud.

On tavaks saanud, et sarnase meelelahutuse eest hoolitsevad kaupmehed mõned korrad aastas ikka. Siiski on täna hommikul toimunu tähelepanuväärne. Varem on asi piirdunud tunglemisega odavate suhkrupakkide või kingapaaride pärast, trummi lööma pole kaupmehed kliente veel pannud.

Tekib küsimus, kas kaupmehe käsu peale trummi lööv klient pole kaotamas oma kuninga staatust. Kas pole kuningast saamas uue isanda meelelahutajat, klouni?  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles