Veebruaris veeti Eestist välja rohkem kaupa kui sisse toodi

Mirjam Mäekivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Esialgsetel andmetel oli veebruaris Eesti kaubavahetuses ülejääk, kui kaupade eksport ületas importi 0,2 miljardi krooni võrra, teatab statistikaamet.


Viimati oli väliskaubanduse bilanss positiivne 1993. aasta juunis.

Veebruaris eksporditi Eestist kaupu jooksevhindades 9,7 miljardi krooni eest ja imporditi Eestisse 9,5 miljardi krooni väärtuses. Eksport suurenes eelmise aasta veebruariga võrreldes 1,9 miljardi krooni võrra ehk 24 protsenti ja import 0,8 miljardi krooni võrra ehk 9 protsenti. Ekspordi kiirem kasv võrreldes impordiga muutis kaubavahetuse bilansi positiivseks.

Euroopa Liidu (EL 27) riikidesse eksporditi veebruaris kaupu 6,3 miljardi krooni eest, mis moodustas 65 protsenti Eesti koguekspordist. Eelmise aasta sama kuuga võrreldes suurenes eksport EL riikidesse 18 protsenti.

Ülejäänud ehk nn kolmandatesse riikidesse eksporditi kaupu 3,5 miljardi krooni väärtuses ning suurenemine 2009. aasta veebruariga võrreldes oli 38 protsenti.
Euroopa Liidu riikidest imporditi kaupu 7,3 miljardi krooni väärtuses, mis moodustas 77 protsenti Eesti koguimpordist.

Eelmise aasta veebruariga võrreldes suurenes import ELi riikidest 8 protsenti. Väljastpoolt Euroopa Liitu imporditi kaupu 2,2 miljardi krooni eest ja suurenemine eelmise aasta veebruariga võrreldes oli 11 protsenti.

Euroopa Liidu riikidega oli väliskaubanduse puudujääk 1,1 miljardit krooni (eelmise aasta veebruaris 1,5 miljardit krooni). Samas kaubavahetus ülejäänud riikidega oli ülejäägis ehk kaupu eksporditi neisse riikidesse 1,3 miljardi krooni eest enam kui sealt imporditi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles