IMF: majanduskasv võib alata aasta lõpus

Marti Aavik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pixtal/SCANPIX

USA majanduse paranevad lootused paistavad ka rahvusvahelise valuutafondi (IMF) raportist, mis avaldati juuli lõpus.

IMFi majanduskasvu ennustused on teiste analüütikute pakutust madalamad, ent siiski suuremad kui varem, kirjutab Kauppalehti.

IMF ennustab USA selle aasta majanduskasvuks 1,3 protsenti. Aprillis oli nende ennustus 0,5 ja juunis tõsteti seda 1,1 protsendini.

Järgmise aasta USA majanduskasvuks pakub IMF 0,8 protsenti. Sealsed analüütikud tunnistavad ka ise, et nende ennustus on pigem tegelikke võimalusi alahindav.

Mitmed teised analüütikud arvavad, et majanduse elavdamise meetmed ja pankade kapitali kiire tõstmine aitavad finantskriisist kiiremini üle saada kui IMF varem ennustas.

Majanduse elavdumine võib alguse saada juba selle aasta lõpus.

Inflatsiooni kasv on IMFi järgi ahendanud USA keskpanga tegutsemisvõimalusi. Analüütikud soovitavad Föderaalreservil oma praegust rahapoliitikat jätkata, aga valmistuda ka intressimäärade tõstmiseks kui inflatsiooniriskid suurenevad.

Ettevaatlikult kritiseeritakse ka eluaseme- ja finantskriisini viinud rahapoliitikat. USA keskpank peaks IMFi analüütikute hinnangul tugevdama rahapoliitikat rohkem siis kui majanduse seis annab märku mullide tekkimise võimalusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles