Analüüs: sigarettidele ei tohi eraldi müügimaksu kehtestada

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liis Treimann.

Advokaadibüroo AB Hedman Partners analüüsis sigarettide maksustamist Tallinna linna poolt kavandatava müügimaksuga ning leidis, et säärane samm oleks vastuolus Euroopa Liidu (EL) direktiiviga.


Hedman Partnersi advokaadi Tarmo Endi sõnul puudutas analüüs eelkõige sigarettide kui aktsiisikauba Tallinna müügimaksuga maksustamist.



Analüüsist tuleb välja, et plaanitav müügimaks on ennekõike vastuolus Euroopa Nõukogu direktiiviga, mis käsitleb liikmesriikides sigarettidelt makstavate maksude ühtlustamist.



Direktiiv sätestab loetelu maksudest, mida liikmesriigid sigarettidele võivad rakendada. Nendeks maksudeks on aktsiis ja lisandunud väärtuse maks ehk käibemaks.



Samas on viide ka direktiivile, mis kohustab EL liikmesriike hoiduma muude maksude kehtestamisest sigarettidele.



Lisaks selgub analüüsist, et Euroopa Nõukogu direktiiv (2008/118/EÜ), mis käsitleb aktsiiside üldist korda, näeb ette, et liikmesriigid võivad erieesmärkidel maksustada aktsiisikauba (sh sigarette) täiendavate kaudsete maksudega.



«Kuid kõnealused maksud peavad olema kooskõlas aktsiisi ja käibemaksu suhtes kohaldatavate ELi maksueeskirjadega. Tallinnas plaanitav müügimaks seda kindlasti ei ole,» selgitas End.



Advokaadibüroo hinnangul saaks sigarettidele rakendada kohalikku müügimaksu ainult juhul, kui see moodustaks osa riiklikult kehtivast aktsiisist või käibemaksust.



Endi sõnul on sarnast praktikat (integreerides erinevaid täiendavaid makse näiteks aktsiisi- või käibemaksu sisse) kasutanud ka teised liikmesriigid, et vältida vastuolu ELi õigusega.



Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles