Kudrin: Venemaal tuleb 10 aastat püksirihma pingutada

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene rahandusminister Aleksei Kudrin
Vene rahandusminister Aleksei Kudrin Foto: RIA Novosti / SCANPIX

Venemaad ootab ees kümme aastat, mil riigieelarve kulud ei kasva, prognoosib Venemaa rahandusminister Aleksei Kudrin.


«Mingil hetkel peame isegi kulusid vähendama, minu hinnangul peaksid kulud praeguselt tasemelt 2015.aastaks vähenema kuni 20 protsenti,» vahendas Lenta.ru ministri sõnu.

«Aga see on konservatiivne stsenaarium. 2020. aastaks peaksime me tagasi jõudma selle aasta kulude tasemeni,» lisas Kudrin.

Rahandusministri sõnutsi tähendab see, et enam ei saa raha laiali jagada ja loota välistingimustele. Kudrin möönis, et olukord on ka poliitiliselt raske ning paljud ministeeriumid pakuvad järgmise kolme aasta eelarvete koostamisel ette majanduse toetusprogramme, mille maht ületab kriisieelset taset.

Lenta.ru meenutab, et varem viis rahandusministeerium valitsusse 2012. eelarvekulude efektiivsuse suurendamise programmi, mis näeb ette riigieelarve puudujäägi vähendamiseks kulude külmutamise ja läheb vastuollu teiste asutuste investeerimisprogrammidega.

Ajaleht Kommersant kinnitab, et rahandusministeerium on algatanud juba 2010-2012. aasta riigieelarve seaduse muudatuse, lisades, et valitsus ei ministeeriumi kulude külmutamise mõtet veel heaks kiitnud.

Praegune riigieelarve tugineb toornafta barreli 58-dollarilisel hinnal, kuigi valitsus arvestab juba nüüd 65-dollariga ning tegelik hind, millega esimeses kvartalis toornaftat müüdi, oli rahandusministeeriumi enda andmetel 72,5 dollarit barrelist.

Venemaa eelarve oli puudujäägita 2009. aastani. Mullune defitsiit oli 5,9 protsenti sisemajanduse kogutoodangust (2,427 triljonit rubla) ning prognooside kohaselt ületavad riigi kulud tulusid veel järgmisel kolmel aastal.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles