Elektrihind kahekordistus börsil

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektrihind kahekordistus börsil
Elektrihind kahekordistus börsil Foto: Graafika: Margit Randmäe

Tipptundidel, mil elektri tarbimine kõige suurem, on Eesti ja Soome börsihinnad võrdsed. Eesti elektrihinda kujundavad siis Soome tootjad ja tarbijad.


Elektri maaklerfirma Nordic Power Management juhi Tiit Niguli sõnul on hind siin- ja sealpool lahte võrdne igal tunnil, mil Eestis on pakkumisi vähem kui ostusoove.



«Praeguse Eesti–Soome kaabliühenduse juures ei hakka me siin kohe-kohe Soome hinda nägema,» ütles Nigul. «Praegu on veel selge mõju Läti suurveel, mis hoiab paljudel tundidel meie hinda Soome omadest all.» Eesti toodab börsipäevadel vähem kui tarbib. Puudujääv osa tuleb ilmselt Lätist. Tipptundidel liigub elekter Estlinki merekaablis ainult Soome poole.



Nigul lisas, et nii Soomes kui ka Leedus on hinnad kõrgemad kui Eestis, oodata on aga hindade ühtlustumist. Nigul märkis, et praegu võidavad firmad, kes loobusid Eesti Energia või Latvenergo pakutud fikseeritud hinnaga lepinguist ja eelistasid osta börsilt, sest seal on hinnatase soodsam.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles